Τελευταία Νέα
old

Ένα ΑΕΠ τα συνολικά δάνεια που θα πάρουμε από την Τρόικα - Θα ανέλθουν στα 170 δισ. στο τέλος του 2015

Ένα ΑΕΠ τα συνολικά  δάνεια που θα πάρουμε από την Τρόικα - Θα ανέλθουν στα 170 δισ. στο τέλος του 2015
Μόνο για το 2015 το νέο «φέσι» των Ελλήνων φορολογουμένων προς τους δανειστές υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 28,1 δισ.
Στο αστρονομικό ύψος των 170 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας, θα ανέλθουν στο τέλος του 2015 τα συνολικά δάνεια που θα έχει πάρει η Ελλάδα από τον μηχανισμό της τρόικας.
Μόνο για το 2015 το νέο «φέσι» των Ελλήνων φορολογουμένων προς τους δανειστές υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 28,1 δισ. ευρώ. Με το δημόσιο χρέος να έχει ξεπεράσει τα 318 δισ. ευρώ, το νέο δάνειο-«γέφυρα» από τον μηχανισμό θα προσδώσει ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα 346,1 δισ. ευρώ όπου εκτιμάται ότι θα φτάσει τον Δεκέμβριο του 2015.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από το «φέσι» των 28,1 δισ. ευρώ τα περισσότερα λεφτά θα τα πάρει το ελληνικό Δημόσιο από την «ευρωπαϊκή τρόικα», που μέσα από σκληρά ανταλλάγματα σκοπεύουν να μας δανείσουν με 14,5 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 10,9 δισ. ευρώ θα έρθουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM και με την ένταξη της χώρας στη γραμμή χρηματοδότησης ECCL με τους αυστηρούς όρους επιτήρησης, ενώ τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ είναι το ποσό της δόσης που εκκρεμεί από το δεύτερο μνημόνιο και μπορεί να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου μετά το «πράσινο φως» της δίμηνης τεχνικής παράτασης.
Τα υπόλοιπα 13,6 δισ. ευρώ αποτελούν χρηματοδοτικά κεφάλαια που θα έρθουν από το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, 1,8 δισ. είναι η διπλή δόση του Ταμείου προς την Αθήνα που δεν έχει εκταμιευτεί από τη στιγμή που η πέμπτη αξιολόγηση είναι ακόμη στον «αέρα», ενώ στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το υπόλοιπο των κεφαλαίων του ΔΝΤ έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της δικής του «βοήθειας»…
Να σημειωθεί ότι τα λεφτά αυτά είναι άγνωστο αν θα δοθούν με την υφιστάμενη μορφή ή μέσω της χρηματοδοτικής γραμμής Extended Fund Facility (EFF), στην οποία είχε ενταχθεί το Πακιστάν και με την οποία φλερτάρει και η Αθήνα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπό τον βρόχο του χρηματοδοτικού «κενού» που «πνίγει» τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, έχει ανάγκη αυτά τα λεφτά για να καλύψει τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις που έχει η χώρα τόσο το 2015 (31 δισ. ευρώ) όσο και τα επόμενα χρόνια.
Στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν ήδη τον «από μηχανής θεό» για να σωθούν εκτιμώντας ότι μόνο με ένα νέο «κούρεμα» θα μπορεί η ελληνική οικονομία να πάρει ανάσες από τη μέγκενη του δημόσιου χρέους.
Σε αυτή τη φάση οι πιστωτές τηρούν σιγήν ιχθύος ως προς το θέμα της απομείωσής του. Ενώ στέλνουν αδιάκοπα μηνύματα ότι προϋπόθεση, προκειμένου η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να ανοίξουν τις στρόφιγγες των κεφαλαίων προς την Αθήνα, είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα, που έχει μείνει στη μέση μέχρι ότου απομακρυνθεί η ομίχλη που σκεπάζει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τους πιστωτές ανέρχονται σε 141,8 δισ. ευρώ και αθροιστικά με τα 28,1 δισ. ευρώ θα φτάσουν στο τρομακτικό νούμερο των 170 δισ. ευρώ!
Την περασμένη Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε την τεχνική παράταση των δύο μηνών που ζήτησε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου. Ετσι, αντί στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, το πρόγραμμα του EFSF θα εκπνεύσει στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
«Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», δήλωσε με αφορμή το γεγονός αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δίνοντας μια πρώτη γεύση για τη βαρυχειμωνιά που έπεται.
Η δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, μία ημέρα πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης