Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα θα έχει δύο γραμμές χρηματοδότησης ΕCCL και EFF... μια λιτότητα και ένα νέο μνημόνιο

Η Ελλάδα θα έχει δύο γραμμές χρηματοδότησης ΕCCL και EFF... μια  λιτότητα και ένα νέο μνημόνιο
Η EFF του ΔΝΤ θα έχει τριετή διάρκεια, με δυνατότητα επέκτασης κατά ένα ακόμα έτος
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη οδηγείται η χώρα με τις δύο νέες αυστηρές γραμμές χρηματοδότησης, ECCL και EFF, που ετοιμάζουν οι δανειστές και θα ανακοινωθούν το νέο έτος.
Πριν καλά ακόμη προλάβει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποκάλυψε το Χριστουγεννιάτικο του δώρο που κομίζει στα ελληνικά νοικοκυριά.
Πρόκειται για την αλλαγή της υφιστάμενης δανειακής σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ που θα μετεξελιχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης και θα συζητηθεί από τον Ιανουάριο του 2015, όταν κλιμάκιο του Ταμείου με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Την πρώτη επίσημη αναφορά για το θέμα αυτό έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε ευθέως ότι «οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν να συνεχίσουν την υπάρχουσα συμφωνία με το ΔΝΤ σε προληπτική βάση», χωρίς ωστόσο να έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής επίσημο σχετικό αίτημα.
«Απ' ό,τι μου μετέφερε η αποστολή του Ταμείου, έχουμε την αίσθηση ότι σκοπεύουν να το ζητήσουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δανειακών προγραμμάτων που μετατράπηκαν σε προγράμματα προληπτικής στήριξης, στέλνοντας στις αγορές το μήνυμα ότι υπάρχει «μαξιλάρι» ασφαλείας σε περίπτωση ανάγκης.
Όμως, ο κ. Μάρεϊ, είπε την μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει τα υπόλοιπα λεφτά των δόσεων ήταν έτοιμη να αποδεχτεί τη νέα γραμμή πίστωσης που ετοίμασε το ΔΝΤ για την χώρα μας. Ονομάζεται Extended Fund Facility (EFF) και πρόσφατα είχε ενταχθεί σ ε αυτή το Πακιστάν.
Η EFF θα έχει τριετή διάρκεια, με δυνατότητα επέκτασης κατά ένα ακόμα έτος, η αποπληρωμή των κεφαλαίων γίνεται σε περίοδο μεταξύ 4,5 και 10 ετών σε δώδεκα ίσες εξαμηνιαίες δόσεις και συνοδεύεται από ισχυρές δεσμεύσεις για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και επιτήρηση - ανά τετράμηνο- από το Ταμείο.
Ο συνδυασμός αυτής της γραμμής από το ΔΝΤ με την έτερη του ECCL που προωθούν οι Βρυξέλλες, είναι ο χειρότερος. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η τρόικα, που εμφανίζεται αδιάφορη για το ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, θα οδηγήσει στα άκρα τις πιέσεις για τα νέα μέτρα που θα συνοδεύσουν τις νέες γραμμές χρηματοδότησης. Τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν θα είναι ιδιαίτερα σκληρά.
Ένα μικρό δείγμα της βαρυχειμωνιάς που θα έρθει αποτελούν τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» του 2015 που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές. Ανάμεσα αυτά είναι η αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και φάρμακα από το 6,5% στο 13%,η κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όπως ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (κατώτατη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης) και η διατήρηση του κεφαλικού φόρου για τα έτη 2015 – 2016 στα κανονικά του επίπεδα.
Σε ότι αφορά τα χρήματα που προσμένει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, εκτός των 3,5 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον υφιστάμενο έλεγχο το Ταμείο θα διαθέσει άλλα 12,8 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε λήγει το πρόγραμμά του.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης