Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΦΠΑ: Στα 2 χρόνια και 8 μήνες έχει φθάσει ο χρόνος αναμονής για τις επιστροφές φόρου

ΦΠΑ: Στα 2 χρόνια και 8 μήνες έχει φθάσει ο χρόνος αναμονής για τις επιστροφές φόρου
Σε απόγνωση ο επιχειρηματικός κλάδος - Στις 120 Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτες 4.647 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ
Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα με τις επιστροφές του ΦΠΑ καθώς συνεχίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.
Οι περισσότερες από αυτές έχουν σηκώσει τα… χέρια ψηλά καθώς μεσούσης της οικονομικής κρίσης έχει χρειαστεί να περιμένουν έως και 2,7 χρόνια προκειμένου να εισπράξουν τα λεφτά από τον φόρο που τους έχει παρακρατήσει η Εφορία.
Την οικονομική ασφυξία την οποία έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κλάδος έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία στις 120 Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτες 4.647 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί από ισάριθμες επιχειρήσεις.
Το συνολικό ύψος των επιστροφών του ΦΠΑ που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί σε αυτές ανέρχεται σε 710,7 εκατ. ευρώ ή 152.937 ευρώ κατά μέσο όρο. Στην Ελλάδα του ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών ο χρόνος που απαιτείται για να ελεγχθεί και να διεκπεραιωθεί μια αίτηση επιστροφής ΦΠΑ μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 983 μέρες, ήτοι 2 χρόνια και 8 μήνες!
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών:
· Οι 4.647 απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αντιστοιχούν σε ποσά συνολικού ύψους 710.719.489 ευρώ.
· Οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ με αναμονή μεγαλύτερη των 90 ημερών φθάνουν τις 3.020. Οι περισσότερες από αυτές και συγκεκριμένα οι 521 αφορούν υποθέσεις που χειρίζεται η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών.
· Ο μέσος χρόνος αναμονής για την είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ φθάνει τις 983 μέρες στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, τις 966 μέρες στην Δ.Ο.Υ. Κω, τις 921 μέρες στη Δ.Ο.Υ. Φλώρινας, τις 637 μέρες στη Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, τις 596 μέρες στην Δ.Ο.Υ. Β’ Περιστερίου, τις 566 μέρες στη Δ.Ο.Υ. Ζ’ Θεσσαλονίκης και τις 558 μέρες στη Δ.Ο.Υ. Κορωπίου.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης