Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρόμος στους εμπόρους από την πολιτική αστάθεια - Το 40% του ετήσιου τζίρου γίνεται τον Δεκέμβριο

Τρόμος στους εμπόρους από την πολιτική αστάθεια - Το 40% του ετήσιου τζίρου γίνεται τον Δεκέμβριο
Οι ελπίδες των εμπόρων βασίζονται στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων που θεωρείται η …κινητήριος δύναμη της αγοράς
Στο …τερέν έπεσε η σκυτάλη με την επιγραφή success story της ελληνικής οικονομίας. Τη θέση της παίρνει η πολιτική αβεβαιότητα και η κακή ψυχολογία.
Ο δρομέας- καταναλωτής είναι βέβαιο ότι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα απ’ ότι αρχικά υπολόγισε καθώς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της χώρας τους επόμενους τρείς μήνες;
Οι ελπίδες των εμπόρων βασίζονται στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων που θεωρείται η …κινητήριος δύναμη της αγοράς διότι δίνει το 30% με 40% του ετήσιου τζίρου μιας επιχείρησης.
Οι έμποροι που «επιβίωσαν» από την πρωτοφανή κρίση σε περίοδο ειρήνης, φοβούνται ότι μπορεί να δεχτούν την χαριστική βολή το νέο έτος.
Η σωτηρία χιλιάδων εμπόρων στηρίζεται στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και κυρίως , όσα χρήματα θα ξοδέψουν τις επόμενες ημέρες χάρη στο γιορτινό κλίμα.
Το καλύτερο σενάριο προβλέπει επιπλέον έξοδα 250 ευρώ ανά άτομο αφού έχει προγραμματίσει τις αγορές τροφίμων.
Δηλαδή μια τετραμελή οικογένεια πρέπει να διαθέσει 1000 ευρώ. Η αγορά των παιχνιδιών και γενικότερα η Χριστουγεννιάτικη αγορά κινείται γύρω από τα παιδιά.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι η αγορά αναμένει τα 7 δισ ευρώ του Δεκεμβρίου , τα οποία προέρχονται από μισθούς και συντάξεις ,επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του bankingnews.gr. Δηλώνει ότι η αγορά θα κινηθεί σε καλά επίπεδα καθώς οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Υποστηρίζει ότι οι έμποροι που έμειναν «όρθιοι» μέχρι σήμερα θα είναι παρόντες και το 2015 παρότι εργάζονται κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αττικής κ Δημήτρης Αρμενάκης είπε ότι η αγορά χρειάζεται θετική ψυχολογία και ρευστότητα. Πρόσθεσε ότι ο Δεκέμβριος … πληρώνει τις δόσεις της εφορίας , το ΕΝΦΙΑ , τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μισθούς των υπαλλήλων .
Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Deloitte, αναφέρει ότι οι Έλληνες καταναλωτές σχεδιάζουν κατά μέσο όρο να ξοδέψουν στις γιορτές 406 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 12,5% από πέρυσι.
Ο λόγος που οι Έλληνες θα ξοδέψουν λιγότερα την εορταστική περίοδο είναι κυρίως γιατί έχουν μειωθεί τα έσοδά τους (ποσοστό 79%), ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που δεν θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατί φοβούνται. Ένας στους δύο Έλληνες και πιο συγκεκριμένα το 52% βλέπει σύμφωνα με την ίδια έρευνα απαισιόδοξα την μελλοντική κατάσταση της οικονομίας.
Αναλυτικότερα, το 58% δηλώνει ότι ξοδεύει λιγότερα χρήματα καθώς πιστεύει ότι η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί, ενώ το 44% των Ελλήνων θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα επειδή χρωστάει σε τράπεζες και εφορίες .
Τα περισσότερα χρήματα οι Έλληνες θα τα διαθέσουν για φαγητό (163 ευρώ), για δώρα (162 ευρώ) και κοινωνικές δραστηριότητες (81 ευρώ).
Από τα δώρα, το 58% των 162 ευρώ αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογένειας (24% στα παιδιά τους, 17% για τον ή την σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενήλικες (22%) και άλλα παιδιά (17%).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης