Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Δίμηνη παράταση του μνημονίου της Ελλάδας - Προϋπόθεση για τη γραμμή ECCL οι μεταρρυθμίσεις

Eurogroup: Δίμηνη παράταση του μνημονίου της Ελλάδας - Προϋπόθεση για τη γραμμή ECCL οι μεταρρυθμίσεις
Oι τεχνικές λεπτομέρειες της δίμηνης παράτασης του μνημονίου αναμένεται να καθοριστούν σε συνεδρίαση του Euro Working Group την Τετάρτη
(upd10)Την παράταση κατά δύο μήνες του μνημονίου της Ελλάδας αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, αλλά και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν πως επήλθε συμφωνία στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού μνημονίου, δηλαδή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.
Όπως αποκαλύπτουν οι κυβερνητικές πηγές, οι τεχνικές λεπτομέρειες της παράτασης του μνημονίου αναμένεται να καθοριστούν την ερχόμενη Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group.
"Η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Όπως τόνισε, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - τρόικας δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε πως η Ευρωζώνη τάσσεται υπέρ μίας παράτασης του μνημονίου κατά δύο μήνες.
Το Eurogroup ζήτησε από την τρόικα να προετοιμάσει μια αναλυτική και τεκμηριωμένη αναφορά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε.
Εστιάζοντας στην προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης που διεκδικεί η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε πως θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα επανέλαβε πως η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης που διεκδικεί η Ελλάδα πρέπει να λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια ο Dijsselbloem, παρατείνεται για δύο μήνες η χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως το Eurogroup χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα.
"Θα αποφασίσουμε για το μέλλον μόνο αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Οι δύο μήνες θεωρούνται κατάλληλος χρόνος, η δουλειά μπορεί να γίνει", εκτίμησε ο πρόεδρος του Εurogroup.
"Η Κομισιόν καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας για τη λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης (ECCL)", δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici.

H ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Η βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα αντανακλά τις σημαντικές προσπάθειες προσαρμογής που έχουν κάνει οι αρχές και οι πολίτες της χώρας. Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος στην μεταστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Καλωσορίζουμε επίσης την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ωστόσο, σημειώνουμε πως παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί ως τις αρχές του 2015, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα του EFSF.
Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα ήταν θετικά διακείμενο σε ένα αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος του ΕFSF κατά δύο μήνες. To Εurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να ετοιμάσουν μια πραγματολογική έκθεση για την κατάσταση της τρέχουσας αξιολόγησης και έδωσε εντολή στο EWG να δώσει αναφορά στα κράτη μέλη ώστε να αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας (Master Financial Facility Agreement) από το Συμβούλιο του EFSF ως το τέλος της χρονιάς.
Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι θα ήταν συνετό να παραταθεί η περίοδος διαθεσιμότητας των ομολόγων του EFSF στο μαξιλάρι του ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την παράταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μια τέτοια παράταση. Μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις πριν το τέλος του έτους.
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μια γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, ικανοποιώντας πλήρως τους στόχους του προγράμματος.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης παραμένουν θετικά διακείμενα στην χορήγηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ΕCCL) από τον ESM, αν ζητούσε κάτι τέτοιο η Ελλάδα και υπό τον όρο ότι θα είχαν ολοκληρωθεί τα μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν, θα συνεχιζόταν η εμπλοκή του ΔΝΤ και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών

Στην Αθήνα αύριο Τρίτη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας
Στο μεταξύ, στην Αθήνα επιστρέφουν, κατά τις πληροφορίες, αύριο Τρίτη, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Σημειώνεται πως η έλευση των τεχνικών κλιμακίων συνήθως προηγείται της έλευσης των επικεφαλής της αποστολής.

ΥΠΟΙΚ: Αποδεκτό το αίτημα του Eurogroup για δίμηνη παράταση του μνημονίου
Αποδεκτό έκανε το υπουργείο Οικονομικών το αίτημα του Eurogroup για δίμηνη τεχνική παράταση του μνημονίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου, η Ελλάδα έκανε αποδεκτό το αίτημα για δίμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος.
Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια του Eurogroup η Ελλάδα απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της.
Επίσης, αποκάλυψε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξήραν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή, η ίδια πηγή επισήμανε πως το Eurogroup διαπίστωσε σημαντική πρόοδο της Ελλάδα αναφορικά με την πέμπτη αξιολόγηση, ενώ τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τάσσονται υπέρ της χορήγησης προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 350 εκατ. ευρώ στην Κύπρο
To «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 350 εκατ. ευρώ στην Κύπρο άναψε το Eurogroup.
Πρόκειται την 6η κατά σειρά δόση που εκταμιεύεται στην Κύπρο.
Την απόφαση ανακοίνωσε με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Μάλιστα, επιπλέον 86 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν από το ΔΝΤ.
Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερες του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, η χορήγηση της δόσης στην Κύπρο θεωρείται σημαντική, ενόψει και των μεγάλων πληρωμών στο τέλος του χρόνου και των 13ων μισθών.

Eurogroup: Κίνδυνος παραβίασης των ευρωπαϊκών κανόνων σε 7 χώρες της Ευρωζώνης
«Χέρι» σε επτά χώρες της Ευρωζώνης έβαλε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του α’ μέρους του σημερινού Eurogroup, το οποίο αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στους προϋπολογισμούς των χωρών – μελών, ο J. Dijsselbloem προειδοποίησε πως επτά χώρες κινδυνεύουν να παρεκκλίνουν σημαντικά από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωζώνης. 
«Οι συγκεκριμένες χώρες πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Ας σημειωθεί πως οι συστάσεις του J. Dijsselbloem απευθύνθηκαν προς τη Μάλτα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Όσον αφορά τη Γαλλία, η ανακοίνωση του Eurogroup χαιρέτισε την προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας και την κάλεσε να εφαρμόσει έως τέλους το μεταρρυθμιστικό της πλάνο.
Αναφορικά με την Ιταλία, το Eurogroup εξήρε τις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους αλλά και τόνωσης της αδύναμης οικονομίας.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα πριν ξεκινήσει το Eurogroup
Πάντως ο επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι δεν αναμένεται απόφαση σήμερα. 
«Ανοιχτό παραμένει το θέμα της επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, ακόμη και κατά έξι μήνες» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Η επέκταση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», τόνισε και πρόσθεσε πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση.
«Το θέμα παραμένει ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας, λέγοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να προχωρήσουν όσο πιο πολύ γίνεται, έως το τέλος του έτους.
Δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διαμηνύει με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό η Φινλανδία, εις εκ των ισχυρότερων συμμάχων της παραδοσιακά άκαμπτης Γερμανίας.
"Δεν είναι πιθανή η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα", δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Α. Rinne, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup.
"Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τόνισε, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ίσως χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος, αλλά σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί».

Schaeuble: Η Ελλάδα χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 1,8 δισ. ευρώ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. 
O Γερμανός αξιωματούχος, αναφέρθηκε στην Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο μετά τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Merkel περί «ανεπαρκών μεταρρυθμίσεων». 
Όπως τόνισε ο Schaeuble, είναι σημαντικό για τις χώρες που έλαβαν παράταση για τους προϋπολογισμούς τους να κάνουν αυτά που πρέπει.

Τρόικα: Ζητά νέο προϋπολογισμό για να αποδεσμεύσει τα 1,8 δισ. ευρώ
Ρητή εντολή στον Γκίκα Χαρδούβελη να «ξαναγράψει» τον προϋπολογισμό του 2015 για να εκταμιευθεί η τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ πρόκειται να απευθύνουν στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην διάρκεια του οποίου θα εξετασθεί το θέμα της τεχνικής παράτασης του Μνημονίου.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η τρόικα δεν έχει ακόμη ανάψει το «πράσινο φως» για το βασικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 που θα φέρει και την υπογραφή της.
Τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού του 2015 είναι ένα θέμα το οποίο έχει αποκαλύψει το «bankingnews» σε δημοσίευμα του την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου του 2014.
Το οικονομικό επιτελείο υπέκυψε σε αυτές τις πιέσεις αφού στο νέο email που απέστειλε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στους δανειστές υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει άμεσα τις «γκρίζες ζώνες» που είχε εντοπίσει από πολύ νωρίς η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων.
Οι πιστωτές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερβολικά αισιόδοξη όσον αφορά στην πρόβλεψη για τα έσοδα του 2015 που εκτιμά θα φθάσουν στα 50,3 δις. ευρώ αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που θα εισρεύσουν φέτος στα ταμεία.
Ως εκ τούτου κρίνει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί πρόσθετες «ενέσεις» ρευστότητας για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες που ξεκινούν από τα 98 δις. ευρώ ( τόκοι, χρεολύσια, λήγεις ομολόγων) τον επόμενο χρόνο.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος θεωρούν ότι ένα ποσό κοντά στα 15 δις. ευρώ θα μπορούσαν να βρεθούν από τις αγορές, πράγμα για το οποίο δεν συμφωνούν οι Ευρωπαίοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση για κάτι τέτοιο αφού έχει μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει να υπάρξει παράταση του Μνημονίου δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, αφού το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» παραμένει αγεφύρωτο. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για «τρύπα» 980 εκατ. ευρώ στα έσοδα ενώ η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ επιμένει για 2,6 δις. ευρώ.
Το ζήτημα που τίθεται είναι για πόσο θα παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα. Ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία ζητάνε παράταση έως και έξι μήνες ώστε να μην ξανασυζητηθεί το ζήτημα την Άνοιξη όταν θα γίνονται προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα και το πολιτικό κλίμα θα είναι τεταμένο.
Σ' αυτό προστίθενται σημαντικές πολιτικές ημερομηνίες κρατών και η έγκριση των κοινοβουλίων της Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας. Οι Φιλανδοί για παράδειγμα έχουν εκλογές την Άνοιξη και δεν θέλουν στην καμπάνια τους να μιλάνε για βοήθεια στην Ελλάδα.
Το θέμα της τεχνικής παράτασης του Μνημονίου στο οποίο η κυβέρνηση προσέρχεται στην κουβέντα με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι λίγες μόνο εβδομάδες για να μην «καεί» πολιτικά, θα συζητηθεί εκτενώς στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, από τις «συμπληγάδες» του οποίου καλείται να περάσει ο Γκίκας Χαρδούβελης - απολογούμενος για τη «μη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα».
Ενδεχομένως στο σημερινό Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να υποβάλλει και το αίτημα για την ένταξης της Ελλάδας στην προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL με τους αυξημένους όρους επιτήρησης.
Το γεγονός όμως ότι η οικονομική αυτοκυριαρχία που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στους Έλληνες πολίτες από τον Ιανουάριο του 2015 απέτυχε ως success story είχε ως αποτέλεσμα και οι συζητήσεις για τη νέα πιστωτική γραμμή να μείνουν πίσω καθώς προϋποθέτουν συμφωνία με την τρόικα.
Προκειμένου τούτο να έχει καταστεί εφικτό έως τις 14 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μία «κούρσα» δεσμευόμενη ότι θα λάβει τα νέα σκληρά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές.
Τούτο θα φανεί από τις τοποθετήσεις και την στάση την οποία θα κρατήσει ο «σκληρός» του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν τον οποίο αποστέλλει αντί του Ρίσι Γκογιάλ το Ταμείο, δίνοντας άλλο νόημα στην σημερινή σύσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

(Πρώτη ενημέρωση: 00:42, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης