Τελευταία Νέα
Οικονομία

"Βόμβα" σε κατώτατες και πρόωρες συντάξεις - Νέα επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό ζητά η τρόικα

tags :
Προβλέπεται δραματική αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την παροχή της κατώτατης σύνταξης
Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας και δρματική αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 για την παροχή της κατώτατης σύνταξης ανατρέπουν πλήρως την υφιστάμενη εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο τραπέζι έχουν τεθεί μέτρα, όπως:
-Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, προ του 62ου έτους της ηλικίας.
-Αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 21,5 για το δικαίωμα κατώτατης σύνταξης στο 67ο έτος της ηλικίας.
-Αλλαγές - μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1.1.2015. Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους. Τ
ο υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει ορισμένες δικλίδες που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει δεκτές.
Ειδικότερα οι αλλαγές που έρχονται αφορούν:
1. Κατώτατες συντάξεις. Πλήρης ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος με δραματική αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την παροχή της κατώτατης σύνταξης. Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αυξάνονται από 4.500 σε 6.500.
2. Πλήρης κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Η τρόικα επιμένει να τεθεί ως όριο το 62ο έτος για οποιαδήποτε συνταξιοδότηση από το 2015.
3. Μείωση συντάξεων κύριας ασφάλισης, με την αλλαγή του υπολογισμού τους. Η τρόικα θέτει ευθέως θέμα μείωσης των συντάξεων κύριας ασφάλισης προκειμένου να εξοικονομηθούν περί το 1 δισ. ευρώ
4. Επίδομα ΕΚΑΣ. Η τρόικα ζητεί την αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από τις συντάξεις και την ένταξή του στα προνοιακά επιδόματα.
. Διετές πάγωμα συντάξεων. Το μέτρο ισχύει για το 2015, ωστόσο η τρόικα ζητεί να «παγώσουν» οι κύριες συντάξεις και για τη διετία 2016-2017.
6. Αντίστοιχη μείωση εισφορών και συντάξεων στους ελεύθερους  επαγγελματίες. Το μέτρο έχει ήδη αποφασιστεί και δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ να επιλέξουν την υπαγωγή τους σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης