Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άτυπος υπουργός Οικονομικών ο Σταύρος Παπασταύρου! - Νέο βέτο από την τρόικα για την ρύθμιση των 100 δόσεων

Άτυπος υπουργός Οικονομικών ο Σταύρος Παπασταύρου! - Νέο βέτο από την τρόικα για την ρύθμιση των 100 δόσεων
«Λύνει και δένει» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Σταύρος Παπασταύρου
Καθήκοντα άτυπου υπουργού Οικονομικών έχει αναλάβει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, αντικαθιστώντας πλήρως τον Γκίκα Χαρδούβελη.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά είναι αυτός ο οποίος «λύνει και δένει» στο οικονομικό αρχηγείο της πλατείας Συντάγματος και έχει βγει μπροστά στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Επί της ουσίας ηγείται αυτών, αφού το πακέτο των «προτάσεων» με τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» του 2015 το απέστειλε ο ίδιος στους δανειστές μετά την εξουσιοδότηση που είχε από τον πρωθυπουργό.
Από το μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τον ρόλο του κεντρικού διαπραγματευτή με την τρόικα τον έχει αποκτήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και δη από τότε που ξεκίνησαν τα πρώτα «στραβοπατήματα» του Γκίκα Χαρδούβελη (σ.σ. φοροελαφρύνσεις, Παρίσι, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
«Καθόλου τυχαίο δεν είναι», όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές ότι, «παρίστατο σε όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο Γκίκας Χαρδούβελης με τους απεσταλμένους του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον. Και για οποιοδήποτε θέμα. Ακόμη και για τα εργασιακά».
Μόνο τυχαίο δεν ήταν επίσης το γεγονός ότι στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου το όνομά του είχε κυκλοφορήσει ως ο βέβαιος διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν παρών σε όλες τις... επικίνδυνες αποστολές της ελληνικής κυβέρνησης. Από το Παρίσι και το ινκόγκνιτο «ραντεβού» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και αργότερα με την τρόικα μέχρι τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Διευρυμένο ρόλο θεωρείται ότι είχε ο 47χρονος δικηγόρος και στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) συνιστούσαν την εμπροσθοφυλακή της ελληνικής εκστρατείας ανεύρεσης επενδυτών που θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Ο λόγος για τα ειδικού τύπου «road show», που είχαν διοργανωθεί σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και Παρίσι και είχαν ως κεντρικό σημείο αναφοράς τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.
Με άλλα λόγια, ο πολυσχιδής Σταύρος Παπασταύρου ήταν αρμόδιος επί παντός επιστητού, ενώ ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης, «ωσεί παρών».
Οσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, το «χαρτοφυλάκιο» του τελευταίου έχει «ψαλιδιστεί» σημαντικά διατηρώντας εξαιρετικά λίγες από τις αρμοδιότητες που είχε αρχικά και οι οποίες μεταβιβάστηκαν στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.
Το «κούρεμα» που υπέστη μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από την τρόικα, η οποία ήταν και η αφορμή μετά τα παράπονα… αδιαλλαξίας που υπέβαλε για μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού.
Το τελευταίο πάντως διάστημα ο καθηγητής Χαρδούβελης έχει καταστεί «σάκος του μποξ», δεχόμενος μαζικά πυρά από βουλευτές της συμπολίτευσης που του χρεώνουν τα λάθη του ΕΝΦΙΑ -αν και «πατέρας» του νέου ενιαίου φόρου είναι ο Νίκος Καραβίτης, ο πρώην σύμβουλος επί φορολογικών θεμάτων του Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, «ουδέποτε έχει αισθανθεί ότι τον έχουν αδειάσει», σήμερα θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, αλλά και για το ζήτημα του χρέους.

Νέο βέτο από την τρόικα για την ρύθμιση των 100 δόσεων
Τα πράγματα με την τρόικα παραμένουν δύσκολα, με τους δανειστές να βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό και να διαμηνύουν ότι δεν έρχονται αν δεν «τρέξουν» τα μνημονιακά ορόσημα. Η κατάσταση οδηγείται στα άκρα, καθώς την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, κάτι το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει χωρίς την έγκριση της τρόικας.
Οι ξένοι ανεβάζουν στα 3,6 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό, ενώ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν «πολύ γενναιόδωρο» τον αριθμό των 100 δόσεων και ζητούν να τεθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης