Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μαυραγάνης: Η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες, μακριά από τη γραφειοκρατία

Μαυραγάνης: Η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες, μακριά από τη γραφειοκρατία
Με το νομοσχέδιο «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και Συναφείς Ρυθμίσεις» αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η λογιστική πολυνομία
Το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και Συναφείς Ρυθμίσεις» έρχεται να δώσει την ευκαιρία στην ελληνική επιχειρηματικότητα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες, με απλό τρόπο, που δεν θα είναι ούτε γραφειοκρατικά, ούτε οικονομικά επιβαρυμένος, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας στη Βουλή κατά την παρουσίαση του εν λόγω νομοσχεδίου.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε πως τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου ως νόμου μετά, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή είναι ότι πρώτον, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η λογιστική πολυνομία.
Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση που επιτυγχάνεται είναι ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αυξάνει την ασφάλεια δικαίου και μειώνει το διοικητικό βάρος.
Δεύτερον, ολοκληρώνεται κατάργηση κοστοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που είχε ξεκινήσει με τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Εισάγονται κανόνες τήρησης λογιστικών βιβλίων ευθυγραμμισμένη με τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές. Αυτοί οι κανόνες συνεπάγονται μειωμένο κόστος λειτουργίας, ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας ουσιαστικών φορολογικών ή άλλων ελέγχων.
Τρίτον, εκσυγχρονίζεται η λογιστική τυποποίηση, που εισήχθη τη δεκαετία του 1980 με το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, και η χώρα αποκτά ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο λογιστικών κανόνων. Οι οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το νέο πλαίσιο γίνονται, ευχερώς, κατανοητές από τους διεθνείς επενδυτές λόγω της ευθυγράμμισης που επιτυγχάνεται με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές.
Τέταρτον, ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των νέων ρυθμίσεων. Για την ομοιόμορφη και ορθή εφαρμογή το κείμενο συνοδεύεται από πλήρες γλωσσάριο όρων, το Παράρτημα Α΄, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές θεσμοθέτησης λογιστικών κανόνων.
Πέμπτον, οι υποχρεώσεις των υποκείμενων επιχειρήσεων κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθός τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις προβλέψεις της Οδηγίας 2013/34 της Ε.Ε. για απλοποιήσεις και απαλλαγές.
Έκτον, το νομοσχέδιο αυτό, σε συνδυασμό με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται να αποτελέσει ένα ενιαίο, σύγχρονο και ασφαλές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα κατανοούν και θα εμπιστεύονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η διεθνής επενδυτική κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης