Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαβεβαιώσεις Μπέζα: Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, είναι περισσότερο διασφαλισμένες από ποτέ

Διαβεβαιώσεις Μπέζα: Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, είναι περισσότερο διασφαλισμένες από ποτέ
Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει τον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών
«Οι συντάξεις όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή τους είναι σήμερα περισσότερο διασφαλισμένη από ποτέ», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στη διάρκεια του συνεδρίου labor & insurance, με τίτλο: «Απασχόληση και Ασφάλιση: Δύο Ζητήματα Εθνικής Προτεραιότητας Ζητούν Λύσεις».
Όπως υποστήριξε ο υφυπουργός «η σημερινή κατάσταση στο ασφαλιστικό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης. Το σύστημα δέχεται οπωσδήποτε ισχυρές πιέσεις λόγω της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας των τελευταίων χρόνων, ωστόσο το πρόβλημα ήταν γνωστό πολλά χρόνια νωρίτερα. Μιλάμε επομένως, για ένα σύστημα στρεβλό, πολύπλοκο και κατακερματισμένο, με πλήθος ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και εξαιρέσεων, το οποίο δημιουργούσε στρεβλώσεις και παθογένειες. Για ένα σύστημα που δεν ήταν, ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, αλλά ούτε και κοινωνικά δίκαιο. Για ένα σύστημα που οικοδομήθηκε, διαχρονικά, στη βάση αποσπασματικών λογικών, διευθετήσεων και συντεχνιακών παρεμβάσεων.
Στη συνέχεια ο κ. Μπέζα επεσήμανε ότι «Ως Υπουργείο Εργασίας επιδιώκουμε τον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών, την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, την αποτελεσματικότερη εποπτεία της διαχείρισής τους και συνολικά την εξοικονόμηση πολύτιμων δημόσιων πόρων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα προωθείται η οριζόντια ενοποίηση βασικών λειτουργιών των ασφαλιστικών οργανισμών και συγκεκριμένα:
Πρώτον, η ενοποίηση μέχρι το 2017 των εισπρακτικών μηχανισμών,
Δεύτερον, η ενοποίηση των μηχανισμών απονομής συντάξεων,
Τρίτον, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος ασφαλιστικής ιστορίας και ικανότητας, για όλους τους συνταξιούχους,
Τέταρτον, η δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών και των συντάξεων,
Πέμπτον, η δημιουργία ενιαίου σώματος ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, μέσω της διερεύνησης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.
«Οι συντάξεις όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή τους είναι σήμερα περισσότερο διασφαλισμένη από ποτέ», επανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης