Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Εμπνέει εμπιστοσύνη η παρουσία του Josef Ackermann στην Τράπεζα Κύπρου – Εγγύηση χρηστής διακυβέρνησης

Bloomberg: Εμπνέει εμπιστοσύνη η παρουσία του Josef Ackermann στην Τράπεζα Κύπρου – Εγγύηση χρηστής διακυβέρνησης
Στις 20 Νοεμβρίου οι μέτοχοι αποφασίσουν για το εάν θα εγκρίνουν το διορισμό του
Ο Josef Ackermann χρησιμοποίησε την επιρροή του ως επικεφαλής της Deutsche Bank AG για να συνδράμει στη διάσωση του ευρώ διαπραγματευόμενος τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία.
Τώρα έχει αναλάβει να επαναφέρει στη ζωή ένα θύμα της εν λόγω συμφωνίας.

Με αυτήν την πρόταση το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην Τράπεζα Κύπρου ο Ελβετός τραπεζίτης και πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann.
Ο Ackermann, ο οποίος άφησε τη Deutsche Bank το 2012, έχει οριστεί μη εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.
Στις 20 Νοεμβρίου οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να συνεδριάσουν για να εγκρίνουν το διορισμό του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου έχει τη στήριξη του Viktor Vekselburg, του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία καθώς και του Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου και μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου, Wilbur Ross.
Κατά το Bloomberg ο Ross υποστηρίζει ότι ο Ackermann είναι κλειδί για την Τράπεζα Κύπρου.
«Κάναμε μια μικρή λίστα με ονόματα, και το πιο σημαντικό όνομα ήταν αυτό του Ackermann.
Ξέρει τους πάντες στην Ευρώπη, στην ανατολική Ευρώπη και πολλούς στις ΗΠΑ και παντού στον πλανήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Ross, τονίζοντας ότι ήταν σημαντικό η Τράπεζα Κύπρου να έχει κάποιον σαν τον Ackermann.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ackermann κατάφερε να μετατρέψει τη Deutsche Bank στη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος της, οδηγώντας την με ασφάλεια εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι ο Ackermann ως επικεφαλής του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Institute of International Finance, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερα από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είχε κεντρικό ρόλο το 2012 στο να πείσει τους επενδυτές να αναλάβουν ζημιές από την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
Αφού το δημοσίευμα παραθέτει τις συνέπειες που είχε η απόφαση αυτή για τις κυπριακές τράπεζες και την Τράπεζα Κύπρου καθώς και τις σχέσεις που ανέπτυξε επαγγελματικά ο Ackermann με τον Vekselburg, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του Ross να επενδύσει στην Τράπεζα Κύπρου ήταν και εκείνη που έπεισε τον πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank να αναλάβει το νέο του πόστο στην Τράπεζα Κύπρου.
Ο Ross εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, αναφέροντας πως η Κύπρος έχει μια από τις καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές στη νότια Ευρώπη.
«Εάν η κυπριακή οικονομία τα πάει καλά, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι και η τράπεζα δεν θα τα πάει καλά.
Ο ένας χρειάζεται τον άλλο, και αυτό είναι απόλυτα αληθές, όπως συνέβη άλλωστε και στην Ιρλανδία» έχει υποστηρίξει ο Ross.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο John Hourican, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Ackermann ως μια «πραγματική δέσμευση για χρηστή διακυβέρνηση», αναφέροντας παράλληλα πως οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται εκ νέου στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου έως τα τέλη του έτους.
«Η Κύπρος από την φύση της, όπως και η Ιρλανδία, είναι μια πολύ διεθνοποιημένη οικονομία. Για αυτό ήταν σημαντικό να έχουμε κάποιον σαν τον Josef Ackermann» τόνισε ο Ross.
Από την πλευρά του ο David Green μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου υπογραμμίζει ότι «ο Ackermann έχει διοικήσει τράπεζες σε πολύ δύσκολες συνθήκες κατά το παρελθόν».
«Έχει σημαντική εμπειρία στο να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις και είναι εξαιρετικά γνωστός. Το εάν έχει τη μαγική συνταγή για την Κύπρο, αυτό μένει να φανεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Green.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης