Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Για πολύ λίγους ιδιοκτήτες οι φοροαπαλλαγές - Ανατρέπει τα δεδομένα νέα εγκύκλιος της Αικ. Σαββαΐδου

ΕΝΦΙΑ: Για πολύ λίγους ιδιοκτήτες οι φοροαπαλλαγές - Ανατρέπει τα δεδομένα νέα εγκύκλιος της Αικ. Σαββαΐδου
Η νέα - κατάφωρη - αδικία υποστηρίζει τον στόχο για εισπράξεις 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο
Σκληρή αντιμετώπιση επιφύλαξε το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες που μέχρι τώρα πίστευαν ότι ήταν δικαιούχοι των απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ.
Χθεσινή εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαϊδου έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα των ελαφρύνσεων του νόμου βάζοντας «φωτιά» σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και σε άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους που είχαν υπολογίσει σε μικρότερο «χαράτσι».
Οι συγκεριμένοι φορολογούμενοι χάνουν οριστικά το δικαίωμα να απαλλαγούν φέτος από το 50% ή το 100% του ΕΝΦΙΑ μετά την ερμηνευτική εγκύκλιο της κας Σαββαϊδου.
Όπως διευκρινίζεται σε αυτή, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ενιαίο φόρο θα υπολογίζονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου.
Όπως για παράδειγμα οι αποζημιώσεις, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), διάφορα κοινωνικά επιδόματα τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%!
Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων γεγονός που τους αναγκάσει να υπερβούν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν ορισθεί για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ το οποίο με βάση την πραγματική οικονομική τους κατάσταση θα έπρεπε να ήταν μειωμένο τουλάχιστον στο μισό.
Η νέα - κατάφωρη - αδικία με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ υποστηρίζει τον στόχο για εισπράξεις 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το νόμο στις περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου. Για τη χορήγηση της έκπτωσης θα πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:
* Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τ. μ. Συνεπώς, αν μια οικογένεια ανέργων γονέων με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και ένα σπίτι στο χωριό 75 τ.μ. δεν θα δικαιούται έκπτωσης 50% από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα καλείται να τον πληρώσει ολόκληρο.
* Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω θα χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης