Τελευταία Νέα
old

Bloomberg: Έως τα 15 δισ. ευρώ η προληπτική πιστωτική γραμμή που θα λάβει η Ελλάδα - Ανοιχτοί ακόμη οι όροι της βοήθειας

Bloomberg: Έως τα 15 δισ. ευρώ η προληπτική πιστωτική γραμμή που θα λάβει η Ελλάδα - Ανοιχτοί ακόμη οι όροι της βοήθειας
Η απεμπλοκή από το Μνημόνιο αποτελεί μέρος της στρατηγικής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την αποκατάσταση της πολιτικής του αξιοπιστίας
Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την απεμπλοκή της χώρας από την εποπτεία της τρόικας αποκαλύπτει δημοσιεύμα του Bloomberg, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την αποκατάσταση της πολιτικής του αξιοπιστίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τους πιστωτές να κοιτάξουν πέρα ​​από τα υφιστάμενα χρηματοοικονομικά δίχτυα ασφαλείας και να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα που συνοδεύει το πακέτο διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει ένα σχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων από το υπάρχον πρόγραμμα, το οποίο είχε προβλεφθεί για τις τράπεζες, σε μια γραμμή πίστωσης.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, κάτι τέτοιο θα δώσει στην Ελλάδα το πλεονέκτημα ενός πλαισίου ασφαλείας σε περίπτωση που δεν καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αυτό είναι ένα μέσο για την κυβέρνηση Σαμαρά να εξισορροπήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, αφού η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της, ενώ παράλληλα θα καθησυχάσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς τη διεθνή σανίδα σωτηρίας.
Το ύψος του προγράμματος μπορεί να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, συμπεριλαμβανομένων των κερδών που θα αποδώσουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες, μέσω των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της, για μια προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε περίπτωση που η άνοδος του κόστους δανεισμού δυσχεράνει την πρόσβαση της στις αγορές ομολόγων από το επόμενο έτος.
Οι όροι που θα συνδεθούν με αυτό το πρόγραμμα θα καθορίσει και τη σχέση του πρωθυπουργού με τους ψηφοφόρους του, καθώς η κυβέρνηση θέλει να το παρουσιάσει ότι δεν αποτελεί ένα νέο πακέτο διάσωσης.
Οι Έλληνες διαπραγματευτές πιέζουν να δημιουργήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ένα ειδικό ταμείο από αχρησιμοποίητα κεφάλαια, τα οποία μέχρι τώρα είχαν διατεθεί με σκοπό τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
Αυτό το ταμείο θα παρακάμψει τις επιφυλάξεις για το άνοιγμα της πιστωτικής προληπτικής γραμμής, για την την οποία η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα θεωρούνταν μη επιλέξιμη.
Επίσης, θα απάλλασε την χώρα από την αυστηρότερη εποπτεία που θα έπρεπε να τη συνόδευε.

Προσωπικό στοίχημα Σαμαρά

Παίρνοντας θάρρος από τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και την επιστροφή στις αγορές ομολόγων μετά από μια την τετραετή "εξορία", ο Σαμαράς έχει στοιχηματίσει την πολιτική αξιοπιστία του στην έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και τη χαλάρωση της αντιλαϊκής οικονομικής εποπτείας.
Το σχέδιο συνάντησε τον σκεπτικισμό των επενδυτών, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχασαν περίπου 18% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τις υψηλότερες απώλειες στον δείκτη World Bond του Bloomberg.
Ένα προληπτικό πρόγραμμα πίστωσης θα το χρησιμοποιούσε η Ελλάδα ως ύστατη λύση, μόνο εάν διαπίστωνε η ίδια αποκλεισμό από τις αγορές.
Ωστόσο, τα μέρη των διαπραγματεύσεων δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το είδος της εποπτείας που συνοδεύσει αυτήν την γραμμή.
Το πρόγραμμα επίσης εξαρτάται από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης