Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα ποινική δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – Διώκεται σε κακουργηματικό βαθμό για την υπόθεση της Νεοχημικής

Νέα ποινική δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – Διώκεται σε κακουργηματικό βαθμό για την υπόθεση της Νεοχημικής
Σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη είχαν καταθέσει μήνυση το 2012 επτά τράπεζες
Νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ασκήθηκε από την εισαγγελία της Αθήνας, για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος με αφορμή την υπόθεση της εταιρείας Νεοχημική.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 ο κ.Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία «Νεοχημική» (εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών) στην πολυεθνική επενδυτική εταιρεία Carlyle έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, ύστερα από μερικούς μήνες ο κ.Λαυρεντιάδης την επαναγόρασε από την Carlyle, διότι οι επενδυτές διαπίστωσαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους είχε δώσει η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και για αυτό ζήτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν δώσει.
Όπως αποκαλύφθηκε, η επενδυτική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από επτά τράπεζες, στις οποίες φέρεται να είχε κατατεθεί συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάση την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρείας.
Το 2012 οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την Carlyle.
Η ποινική δίωξη - που ασκήθηκε και σε βάρος πέντε στενών συνεργατών του Λαυρεντιάδη -αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η υπόθεση έχει ανατεθεί στην 10η ειδική ανακρίτρια, η οποία και θα καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκομένους.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Λαυρεντιάδης είχε αποφυλακιστεί πριν μερικούς μήνες για την υπόθεση της Proton Bank.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης