Τελευταία Νέα
Οικονομία

Icap: Σε πτωτική τροχιά η αγορά λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και το 2014

tags :
Icap: Σε πτωτική τροχιά η αγορά λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και το 2014
Η συνολική αξία της αγοράς λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών εκτιμάται ότι υποχώρησε περί το 18% τη διετία 2012-13
Η εγχώρια αγορά λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών παρουσίασε μείωση τα τελευταία έτη, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Icap Group.
Ειδικότερα, στη μελέτη αναφέρεται ότι η συνολική αξία της αγοράς λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (σε τιμές χονδρικής) εκτιμάται ότι υποχώρησε περί το 18% τη διετία 2012-13.
Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, η εγχώρια αγορά λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών περιλαμβάνει αξιόλογο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εισαγωγικές και προμηθεύονται τα προϊόντα τους από διάφορους οίκους του εξωτερικού, ενώ αρκετές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερους από έναν οίκο.
Η εγχώρια παραγωγή είναι συγκεντρωμένη σε ελάχιστες επιχειρήσεις και περιορίζεται σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
Ο εξεταζόμενος κλάδος στηρίζεται σε μια αγορά η οποία εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες (διαθέσιμο εισόδημα, βαθμός δανεισμού των νοικοκυριών, οικοδομική δραστηριότητα νέων κατοικιών και ανακαινίσεις παλαιοτέρων, δημιουργία νέων νοικοκυριών κ.λπ.).
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα έντονος, επιδεινώνεται δε από τη μείωση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Κοντοέ, Consultant στη Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, που επιμελήθηκε την εν λόγω μελέτη, «το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία έτη και η συνεχιζόμενη «δοκιμασία» της αγοράς σε επίπεδο ρευστότητας, έχει επηρεάσει αρνητικά και την αγορά των λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών».
Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς παρουσίασε μείωση, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, σημειώνει και προσθέτει ότι ειδικότερα, η συνολική αξία της αγοράς λευκών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών κινήθηκε καθοδικά τα τελευταία χρόνια και το 2013/12 εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 6,5% (2012/2011: -11,4%).
Η κατηγορία των ψυγείων - ψυγειοκαταψυκτών - καταψυκτών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας της αγοράς (39% το 2013) και ακολουθούν οι ηλεκτρικές κουζίνες (24%) και τα πλυντήρια ρούχων (21%).
Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δεν αφήνουν περιθώρια για αντιστροφή του κλίματος στο προσεχές μέλλον.
Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η συνολική αγορά θα διατηρηθεί και το τρέχον έτος (2014) σε πτωτική τροχιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης