Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Aλαλούμ» με την φορολόγηση των εταιρικών παροχών - Ανοικτό το ενδεχόμενο να «ξηλωθεί» η διάταξη

«Aλαλούμ» με την φορολόγηση των εταιρικών παροχών - Ανοικτό το ενδεχόμενο να «ξηλωθεί» η διάταξη
Η αναστάτωση ήταν τέτοια που χθες δόθηκε εντολή από το Μαξίμου για έκτακτη επεξήγηση της εγκυκλίου
Ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στην διάταξη με την φορολόγηση των εταιρικών παροχών αφήνουν στην κυβέρνηση μετά την «φωτά» την οποία «άναψε» σε χιλιάδες φορολογούμενους η ερμηνευτική εγκύκλιος - δυναμίτης που εξέδωσε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαϊδου.
Η αναστάτωση ήταν τέτοια που χθες δόθηκε εντολή από το Μαξίμου για έκτακτη επεξήγηση της εγκυκλίου από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ποιες παροχές σε είδος θα φορολογούνται και ποιες όχι.
Οι διευκρινίσεις οι οποίες δόθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνης παρούσης της Αικατερίνης Σαββαϊδου, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» σε σχέση με τα δεδομένα της εγκυκλίου.
Ενώ στην εγκύκλιο ήταν εμφανής η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για την καθολική φορολόγηση όλων των εταιρικών παροχών που ξεπερνούν σε αξία τα 300 ευρώ, με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν μία τεράστια γκάμα από αυτές βρέθηκαν εκτός.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη δεν φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης, σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης.
Αυτό σημαίνει ότι αν ένα εργαζόμενος λαμβάνει κατασκηνωτικό επίδομα ή επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού από την εταιρία στην οποία εργάζεται το οποίο αναφέρεται στην συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία έχει υπογράψει το ποσό αυτό δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο φορολογητέο εισόδημα. Στην αντίθετη περίπτωση θα φορολογείται κανονικά.
Σε ότι αφορά την φορολόγηση των εταιρικών κινητών τηλεφώνων, για τα οποία ο σάλος ο οποίος προκλήθηκε ήταν ιδιαίτερα μεγάλος αυτά δεν θα φορολογούνται, με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης θα προσκομίσει βεβαίωση του εργοδότη. Και αυτό σε περίπτωση υπέρβασης του κόστους του προγράμματος (πάγιο χρήσης) οπότε «απαιτείται βεβαίωσης του εργοδότη ότι και το υπερβάλλον αυτό ποσό αφορά σε επαγγελματική χρήση».
Επιπλέον όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών για τους χαμηλόμισθους δεν τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται κατά κανόνα για τα υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα.
Βέβαια, τέτοιους είδους αναφορές όπως και για το αφορολόγητο των 300 ευρώ πάνω από το οποίο θα φορολογείται η αξία της παροχής, δεν υπήρχαν μέσα στην εγκύκλιο της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων που εστάλη στις εφορίες.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η κα. Σαββαϊδου απλώς ερμήνευσε το νόμο ( 4172/2013) που είχε ψηφιστεί πριν από ένα χρόνο και είχε θεσπιστεί επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, ενώ σύμβουλος του υπουργού σε φορολογικά θέματα ήταν ο Νίκος Καραβίτης. Γνωστός από το «αλαλούμ» με τον ΕΝΦΙΑ.
Η εγκύκλιος Σαββαϊδου προέβλεπε την εφαρμογή των διατάξεων βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση εταιρικών τηλεφώνων, τους δίνονται δωροεπιταγές ή πιστωτικές κάρτες, τους πληρώνει ο εργοδότης τον παιδικό σταθμό του παιδιού τους, θα φορολογούνται επιπλέον καθώς θεωρούνται υπό προϋποθέσεις παροχές σε είδος και θα προσαυξάνουν το εισόδημά τους. Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2014 και μετά.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.
Έτσι, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του από μισθωτή εργασία στην πραγματική αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος. Ως αγοραία αξία νοείται το κόστος της παροχής που βαρύνει τον εργοδότη, αποδεικνύεται από τα κατά νόμο προβλεπόμενα δικαιολογητικά και καταχωρείται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης συναλλαγών του.
Σε αυτό το εισοδηματικό όριο ανήκουν τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα που δίνονται σε εργαζόμενους για να πραγματοποιούν τηλέφωνα εκτός της εργασίας τους. Αντίθετα χωρίς όριο είναι παροχές όπως η παραχώρηση αυτοκινήτου, τα δάνεια, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και η παραχώρηση κατοικίας.
Στην έννοια των παροχών σε είδος που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία εντάσσεται κάθε παροχή που χορηγείται στο μισθωτό, με εξαίρεση τις παροχές που αποβλέπουν αποκλειστικά στην κάλυψη δαπανών ή αποκατάσταση ζημιών του φυσικού προσώπου στα πλαίσια της εργασιακής του σχέσης και κατά την εκτέλεση της εργασίας του, οι οποίες ως εκ του είδους τους, βαρύνουν τον εργοδότη, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η παροχή αυτή δεν έχει τα χαρακτηριστικά του εισοδήματος.
Παροχές σε είδος, οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία, είναι η χορήγηση ειδικών στολών εργασίας, η χορήγηση γάλακτος, η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας, η χορήγηση θέσης στάθμευσης στο χώρο εργασίας κλπ.
Οι παροχές οι οποίες φορολογούνται ακόμη και αν είναι κάτω από 300 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι:
· Τα αυτοκίνητα που παρέχονται στα υψηλόβαθμα στελέχη (status cars, αφορά τη φορολόγηση του 30% της απόσβεσης ή του μισθώματος) και όχι αυτά που παραχωρούνται για επαγγελματική χρήση)
· Η διαφορά επιτοκίου των δανείων που δίνονται σε εργαζόμενους,
· Τα δικαιώματα προαίρεσης αγορών τα περίφημα stock options
· Η παραχώρηση κατοικίας

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης