Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για να υποδεχτεί τα κινεζικά κεφάλαια - Εντείνεται το ενδιαφέρον για στρατηγικές επενδύσεις

Financial Times: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για να υποδεχτεί τα κινεζικά κεφάλαια - Εντείνεται το ενδιαφέρον για στρατηγικές επενδύσεις
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται
Το αυξημένο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα υπερτονίζουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, αναφέροντας ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για να υποδεχτεί τα ασιατικά κεφάλαια που θα της δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται.
Σύμφωνα με τους Financial Times, όταν Xi Jinping, ο πρόεδρος της Κίνας, έκανε μια ανεπίσημη στάση τον Αύγουστο στο νησί της Ρόδου, ​​οδεύοντας προς τη Βραζιλία για τη σύνοδο κορυφής των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μετέβησαν αεροπορικώς από την Αθήνα για να βεβαιωθούν ότι διαμονή του ήταν άψογη.
Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε ανεπίσημο γεύμα σε ένα παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο προς τιμήν του Xi, ενώ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον συνόδευσε σε μια περιήγηση στη μεσαιωνική πόλη.
Ο Xi εγκωμίασε ανοιχτά τις προσπάθειές της ελληνικής κυβέρνησης για να ενισχυθεί η οικονομία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως μια βασική εμπορική πύλη προς τη νότια Ευρώπη.
Πριν από μερικά χρόνια, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν τόσο έντονη που ακόμη και η Κίνα - πρόθυμη να επεκταθεί σε βασικές αγορές - ήταν επιφυλακτική σχετικά με το δυναμικό υψηλού κινδύνου.
Οι κινέζοι έμποροι, οι οποίοι είχαν φθάσει στην Αθήνα στις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ώστε να πουλήσουν φτηνά ρούχα και είδη οικιακής χρήσης, αποχώρησαν όταν η κρίση στην Ευρωζώνη χτύπησε το 2010 την Ελλάδα.
Τότε, οι Κινέζοι μετακινήθηκαν σε πιο σταθερά μέρη της Ευρώπης.
Ωστόσο, το λιμάνι του Πειραιά - όπου η κρατική ναυτιλιακή Cosco το 2009 απέκτησε με σύμβαση παραχώρησης τη λειτουργία του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων - ήταν σε θέση να διατηρήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτών.
Τώρα η Κίνα επανεκτιμά την Ελλάδα και την υποδομή της, ενώ οι δυνατότητες από θαλάσσης και αέρος ταιριάζουν στις φιλοδοξίες της ώστε να επεκταθεί βαθύτερα στην Ευρώπη.
"Είμαστε πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία όσον αφορά τις ιδιωτικές κινεζικές επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα", δήλωσε ένας κινέζος αξιωματούχος στην Αθήνα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.
"Οι κρατικές εταιρείες δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαθέτει μια μακροπρόθεσμη πολιτική προσέγγιση", πρόσθεσε.
Η κοινοπραξία αποτελούμενη από την Friedman Pacific Asset Management, ένα fund από το Χονγκ Κονγκ και τη Shenzhen International Airport Group είναι ένας πιθανή υποψήφια για το πλειοψηφικό πακέτο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο είναι η διεθνής πύλη της πρωτεύουσας.
Επίσης, το υπουργείο Μεταφορών αναμένει από την κρατική Construction Engineering Corporation να συμμετάσχει αργότερα αυτό το έτος σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή και τη λειτουργία ενός νέου αεροδρομίου στην Κρήτη, το πιο δημοφιλές τουριστικό νησί της χώρας.
Μάλιστα, ο σχεδιασμό περιλαμβάνει ενέργειες από μια κινεζική αεροπορική εταιρεία να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο στην Ελλάδα με στόχο την πορεία προς την Ευρώπη.
Η κρατική Fujian Shipbuilding, η οποία ελέγχει τρία ναυπηγεία στην Κίνα, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ειδικές εγκαταστάσεις και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Η λειτουργία της Cosco στον Πειραιά παραμένει η επένδυση "βιτρίνα".
Η επένδυση αυτή έφερε στο λιμάνι κάποια μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, όπως η Huawei και η Sony Ιαπωνίας.
Από την άλλη, στο ζήτημα του τουρισμού το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του είναι η έλλειψη απευθείας πτήσεων προς Αθήνα από το Πεκίνο και τη Σαγκάη, σύμφωνα με την Tonia Luo που διαθέτει ένα ταξιδιωτικό γραφείο στον Πειραιά.
"Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από την Κωνσταντινούπολη ή τη Φρανκφούρτη", αναφέρει η Luo, τονίζοντας ότι θα πρέπει το συντομότερο να υπάρξει σύνδεση ώστε να αυξηθεί ο τουρισμό από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης