Οικονομία

Β. Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Δύο «ταχυτήτων» οι ελαφρύνσεις του προϋπολογισμού – Απαραίτητη η μείωση των φορολογικών συντελεστών

Β. Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Δύο «ταχυτήτων» οι ελαφρύνσεις του προϋπολογισμού – Απαραίτητη η μείωση των φορολογικών συντελεστών
Το 2015 πρέπει να είναι η χρονιά για φορολογικές ανάσες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ
Δύο ταχυτήτων χαρακτηρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, και τονίζει ότι είναι απαραίτητη η μείωση των φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, σε σχόλιό του σχετικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού σημειώνει ότι «η κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 στηρίζεται σε προβλέψεις, που χαρακτηρίζονται από φορολογικές ελαφρύνσεις δύο "ταχυτήτων", με τον επιχειρηματικό κόσμο να ζητά για άλλη μια φορά την επίσπευση των διαδικασιών για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, αλλά και των δομικών αλλαγών για τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, «ενώ τα θετικά σημεία του προσχέδιου του προϋπολογισμού δεν είναι αρκετά, σίγουρα σε πρώτη φάση θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα ανακούφισης για τα εξαντλημένα από την κρίση νοικοκυριά.
Μάλιστα, αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα όπως τη μείωση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών από 72 έως 100 δόσεις και τη διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έπειτα από έξι χρόνια βαθειάς ύφεσης».
Ωστόσο, σε αναμονή και της τελικής έγκρισης από την τρόικα και παρά τις ενθαρρυντικές προβλέψεις για την καλυτέρευση των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού το Νοέμβριο, σημειώνει ο κ. Κορκίδης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, όταν η φορολόγηση και η ανεργία διατηρούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα. Οι μικρομεσαίοι της αγοράς, όσοι καταφέραμε μετά κόπων και βασάνων να επιβιώσουμε μέχρι σήμερα, προσδοκούμε σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων για βελτίωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Εάν πιστέψουμε ότι το 2015 δεν θα είναι χειρότερο από το 2014, τουλάχιστον όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία της Κυβέρνησης, τότε μόνο μπορούμε να ελπίζουμε στην επόμενη φάση των φοροελαφρύνσεων με την απαραίτητη μείωση των φορολογικών συντελεστών ιδιωτών και επιχειρήσεων», επισημαίνει και προσθέτει ότι «όλοι έχουμε ανάγκη από ανάσες και η νέα χρονιά, πρέπει οπωσδήποτε να είναι αυτή, που θα μας δώσει φορολογικές ανάσες…».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης