Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εντός ημερών η ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές - Καμία συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια»

Εντός ημερών η ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές - Καμία συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια»
Για τα τέλη Οκτωβρίου, με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, μετατίθενται οι οριστικές αποφάσεις
(upd10)Άμεσα θα έλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς ψήφιση στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, ενώ θα ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τελευταία συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους εκπροσώπους των δανειστών αργά χτες το βράδυ.
Συγκεκριμένα, οι αλλαγές να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις («two step process»).
Σε πρώτο στάδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.
Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αποσαφηνίζονται οι ακριβείς χρόνοι.
Η ελληνική πλευρά, μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε χτες, προσδοκά τώρα σε οριστική συμφωνία με τους δανειστές προς τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τριμερούς.
"Προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά δεν είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία", ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν καλή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά πιθανόν να αλλάξουν κάποια στοιχεία.
Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες για το σκέλος της ρύθμισης που θα αφορά στους μεγαλοοφειλέτες.

Τι συνέβη κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις
Η συζήτηση που έγινε επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (εκείνες με τα μεγαλύτερα χρέη) ώστε να μην καθυστερήσει ο νόμος.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες διότι πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ενώ για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εύκολο να υπάρχουν "λύσεις πακέτο".
Έτσι είναι πιθανόν τελικά να διευρυνθούν τα κριτήρια και τελικά να αυξηθεί ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζεται.
Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι τα νομοθετήματα για τα κόκκινα δάνεια, τα επιχειρηματικά και αυτά των φυσικών προσώπων θα είναι δύο, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν ότι η συζήτηση που έγινε με την τρόικα αφορά στο σύνολο των επιχειρούμενων ρυθμίσεων, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για τα κόκκινα δάνεια καθώς οι ρυθμίσεις "πρέπει να κουμπώνουν η μια με την άλλη".
Οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία της τρόικας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Πάντως οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι επιδιώκεται να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μάλιστα δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στο εύρος των δόσεων και το κούρεμα προσαυξήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι «στη σημερινή συνάντηση μάθαμε τι σκέφτεται η τρόικα και συζητήθηκαν οι βασικές αρχές της συζήτησης».

Το παρασκήνιο
Όπως ανέφερε ήδη το www.bankingnews.gr νωρίτερα, μπροστά στον κίνδυνο οριστικού ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε - αιφνιδιαστικά - το βράδυ της Τρίτης νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών - που ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:00 και ολοκληρώθηκε μετά τις 23:00 - συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης και οι επικεφαλής της τρόικας.
Η νέα, έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.
Ο Γκ. Χαρδούβελης αμέσως μετά το τέλος της κρίσιμης σύσκεψης στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την τρόικα...

Τα σενάρια για εμπλοκή, οι διαψεύσεις και η σύγχυση...
Τεράστιο μπάχαλο έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με την κυβέρνηση να δείχνει για ακόμη μία φορά σημάδια ασυνεννοησίας και έλειψης σχεδιασμού.
Η τρόικα είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Ελλάδα για ακόμη μία φορά χωρίς κάποια λύση στα χέρια της, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. 
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων διέρρευσε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η τρόικα ζητά λύση - πακέτο για τα «κόκκινα» δάνεια τόσο των επιχειρήσεων όσο των ιδιωτών.
Λίγα λεπτά αργότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης διέψευσε αυτές τις διαρροές, για να ακολουθήσει και το Υπουργείο... Οικονομικών στη γραμμή των ίδιων ανεπίσημων διαψεύσεων.
Κι ενώ οι αξιόπιστες πληροφορίες του www.bankingnews.gr αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα κρίσιμα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, όπως ο προϋπολογισμός του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε εκδήλωση που παρέστη ο Υπουργός Οικονομικών σήμερα (μετά τη συνάντηση με την τρόικα), δήλωσε ότι υπήρξε... συμφωνία για το πλαίσιο των κόκκινων δανείων.
Το επικοινωνιακό μπάχαλο αυτο επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η ρύθμιση των δανείων για χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το πιθανότερο είναι ότι το σχετικό πλαίσιο θα καθυστερήσει περαιτέρω και θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.
Άλλωστε, αξιωματούχοι από τα δύο υπουργεία αναφέουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια δεν επιλύει το κρίσιμο ζήτημα για το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.
Άλλωστε, η αδυναμία συμφωνίας με την τρόικα σε αυτή την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, βεβαιώθηκε χθες, όταν έληξε άκαρπη η συνάντηση των υπουργών Εργασίας και Ανάπτυξης με την τρόικα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα δάνεια».
Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, τα οποία αναμένονται στις 26 Οκτωβρίου.
Τα αποτελέσματα αυτά θα δώσουν την ευκαιρία να γίνει μια συνολική επαναξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, περιλαμβανομένου του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Στα 2/3 της τιμής οι πλειστηριασμοί ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές - Συμβιβασμός από την τρόικα
Στα 2/3 της αντικειμενικής τιμής θα γίνονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που έχει κατασχέσει η εφορία έναντι οφειλών προς το δημόσιο.
Σε αυτό συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν για το Νοέμβριο το επόμενο ραντεβού τους μετά τα στρες τεστ των τραπεζών.
Στο σημερινό τελευταίο ραντεβού του Οκτώβρη, παρόντες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν πέραν του Γκίκα Χαρδούβελη, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζε την συνεργασία «εποικοδομητική» αναδεικνύοντας τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όπου η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ξεπούλημα.
Η διαδικασία που συμφωνήθηκε προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής , στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό ( αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια, αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος , το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην αγορά ακινήτων μετά την κάθετη πτώση είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016.
Στη διάρκεια των συναντήσεων η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση πακέτο, τόσο για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.Η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις –ανάσα.
Τελικά, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτική στάση στο να υπάρξει two step process, οι αλλαγές δηλαδή να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Οι ακριβείς χρόνοι δεν ξεκαθαρίζονται.
Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά να κλείσουν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015. Αρχικά καταγράφεται ικανοποίηση της τρόικας για το γεγονός ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μπήκε στο 2,9%, μια ανάσα από το 3% που προέβλεπε το Μνημόνιο , ενώ ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η τρόικα δεν ανέφερε κανένα νούμερο αναφορικά με δημοσιονομικό κενό για το 2015. Το προσχέδιο του προϋπολογισμό υπήρξε πρόβλεψη για κενό 200 εκατ. ευρώ.
«Τα τεχνικά κλιμάκια ψάχνουν τα νούμερα μέχρι να κλείσει ο προϋπολογισμός για να έχουμε το τελικό ΟΚ» ανάφερε το συγκεκριμένο στέλεχος.
Τέλος σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές η δήλωση κορυφαίου στελέχους έχει και πολιτική διάσταση « Η αγορά είναι μεγάλη, φτάνει να την πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος και δεν γυρνάς πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Στο θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο τέλος έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση ότι «είμαστε σε συζητήσεις αλλά όχι με την τρόικα εδώ. Η έξοδος από το Μνημόνιο μπαίνει από την ίδια τη ζωή, υπό την έννοια ότι στο τέλος του χρόνου τελειώνουν τα χρήματα από την ευρωζώνη».

Τι ανέφερε από το πρωί το www.bankingnews.gr

Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης να δώσει λύση στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων - Γιατί ναυαγεί το σχέδιο Δένδια

Στα «βράχια» οδηγήθηκε το περίφημο σχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η ρύθμιση των δανείων για χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το προσχέδιο που παρουσίασε χτες ο κ. Δένδιας στην τρόικα δεν έγινε δεκτό στο σύνολο του (και όχι σε κάποια επιμέρους θέματα).
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ένα αρκετά πολύπλοκο σχέδιο, το οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν μπορούσαν να κατανοήσουν.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι το σημαντικό (αν όχι το μοναδικό) που προσπαθεί ο νέος υπουργός Ανάπτυξης να περάσει και τελικά αποτυγχάνει.
Στο σχέδιο της ρύθμισης των δανείων των επιχειρήσεων όμως δεν είχε «ποντάρει» μόνο ο κ. Δένδιας αλλά και η κυβέρνηση αφού υπολόγιζε ότι αν γινόταν τελικά δεκτό, θα έπαιρνε αρκετούς «πόντους» ενόψει της προεκλογικής περιόδου.
Έτσι όλες οι περίφημες ανακοινώσεις του υπουργείου τις προηγούμενες ημέρες περί ενός σχεδίου – ανάσα για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, αποδείχτηκαν "χωρίς αντίκρισμα".
Επίσης οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας δεν είχε διαβάσει το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην τρόικα, αφού όταν ρωτήθηκε χτες για το σχέδιο εξυγίανσης των επιχειρήσεων τόνισε ότι θα πρέπει να φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών… ενώ στο προσχέδιο αναφέρεται «το 50% των πιστωτών».
Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν ότι λόγω και της βαρύνουσας σημασίας που δίνει η κυβέρνηση για την διάσωση των επιχειρήσεων... είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσει τελικά με την τρόικα, "θυσιάζοντας" κάποιο άλλο ανοιχτό μέτωπο.

Τι προβλέπει το προσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΑΝ
- Τη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013.
- Την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς όπως αυτές ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και αφού αφαιρεθούν οι διαγραφές, υπό τους όρους που θα συμφωνηθεί η αποπληρωμή της τραπεζικής οφειλής, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πέραν των 120 ισόποσων μηνιαίων δόσεων.

Πρώτη ενημέρωση: 08:42, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης