Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τουλάχιστον 40 δισ. δεν φορολογήθηκαν ποτέ από το κράτος - Η αγορά ακινήτων «έσκασε» με θύματα τους δανειολήπτες και τις τράπεζες

tags :
Τουλάχιστον 40 δισ. δεν φορολογήθηκαν ποτέ από το κράτος - Η αγορά ακινήτων «έσκασε» με θύματα τους δανειολήπτες και τις τράπεζες
Οι κατασκευαστές οι μεγάλοι κερδισμένοι....
Πυλώνας ανάπτυξης η οικοδομική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία.
Το συμπέρασμα αυτό είναι ο κοινός παρανομαστής για όσους κατανοούν απλά μαθήματα οικονομίας.

Αυτό όμως που δεν αναφέρεται είναι ποιοι καρπώθηκαν τα οφέλη από τη ραγδαία ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και ποιος ήταν ο μεγάλος χαμένος.
Οι κατασκευαστές αναδείχθηκαν νικητές ενώ το κράτος έχασε την ευκαιρία να βάλει σε τάξη την αγορά ακινήτων με την έλευση του ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος ως χρηματοδότης της ανάπτυξης σήμερα προσπαθεί να μαζέψει τα χρήματα που μοίρασε από το 2002 έως το 2009.
Στα 80,2 δι.σ έφθαναν τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων το Δεκέμβριο του 2009 και μόλις στα 21,1 δισ ήταν το ύψος των στεγαστικών δανείων στα τέλη του 2002.
Η είσοδος του ευρώ οδήγησε τις τράπεζες σε αγορές φθηνού χρήματος το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην κατανάλωση με σκοπό το κέρδος.

Το κράτος πιάστηκε στο ύπνο
Η οικοδομή μπήκε στην κυριολεξία στην «πρίζα.»
Οι κατασκευαστές δεν προλάβαιναν να πωλούν ακίνητα και να μαζεύουν λεφτά και μάλιστα σε ευρώ.
Οι συμβολαιογραφικές πράξεις εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς οι εγκρίσεις των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες …έτρεχαν με ταχύτητες δισεκατομμυρίων.
Ο νέος αγοραστής του ακίνητου έκανε συμβόλαιο για την απόκτηση του ακινήτου στην αντικειμενική αξία ενώ αυτός πλήρωνε στην τρέχουσα τιμή της αγοράς που ήταν μία έως δυο φορές υψηλότερη.
Ένα ακίνητο στην Κυψέλη 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 85.000 ευρώ πληρώθηκε 180.000 ευρώ.
Η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και της αγοραίας αξίας του ακινήτου ανέρχεται σε 95.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν εμφανίστηκαν ποτέ έως έσοδο για τον κατασκευαστή ή για την εταιρεία.
Η τακτική αυτή ήταν νόμιμη και δεν προκύπτει κάτι το μεμπτό για κανέναν συναλλασσόμενο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της περιόδου 2004-2009 έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση καθώς έπεφτε «ζεστό» χρήμα στη αγορά και ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Ο πακτωλός των χρημάτων
Σε διάστημα επτά ετών στην αγορά ακινήτων έπεσαν 80,2 δισ ευρώ και μόλις τα 40 δισ ευρώ εμφανίστηκαν στην εφορία. Τα υπόλοιπα 40 δισ ευρώ διακινήθηκαν αφορολόγητα με τις ευλογίες του υπουργείου Οικονομικώνγια το «καλό» της ελληνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Ο θεματοφύλακας η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε κι αυτή με τη σειρά της τα «στραβά» μάτια για να μη χαλάσει το «πάρτι» που μόλις άρχιζε Σιωπηρά άφηνε τη χρηματοδότηση των φυσικών προσώπων στο 120% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου. Οι εμπορικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τερτίπια του τύπου χορήγησης επισκευαστικού δανείου. Ο χρόνος εκταμίευσης του αρχικού και επισκευαστικού δανείου γίνονταν την ίδια ημέρα. Μόνο έτσι προχωρούσε ο κατασκευαστής στο επόμενο βήμα που ήταν η υπογραφή συμβολαίου.
Στην πράξη καταργήθηκε ο κανόνας της αρχικής χρηματοδότησης στα επίπεδα του 80%.

Οι πωλήσεις κατοικιών
Συνολικά 1.161.230 σπίτια πουλήθηκαν από το 2002 έως το 2008. Το 2005 ήταν η καλύτερη χρονιά για τους κατασκευαστές καθώς μεταβιβάστηκαν 215.148 ακίνητα εκ των οποίων τα 52.000 αφορούσαν την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Το μερίδιο ακινήτων στη συνολική περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών έφθανε το 82% όταν η συνολική αξία έφθανε το 1,1 τρισ ευρώ ή 450% του ΑΕΠ στα τέλη του 2008. Οι καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 17% και το 1% η αξία των μετοχών ( στοιχεία Eurobank).
H ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα ανέρχεται στο 80,1% όταν ο μέσος όρος στις 27χώρες της Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 70,4%. Η Γερμανία με ποσοστό 43,2% και η Ρουμανία με ποσοστό 97,6%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης