Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΒ: Στρατηγική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

ΣΕΒ: Στρατηγική συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Θα αναληφθούν από κοινού δράσεις σε θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Προγραμματική συμφωνία για κοινές δράσεις σε θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας υπέγραψαν ο ΣΕΒ και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σήμερα, Παρασκευή.
Στόχος, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των επιδόσεων του παραγωγικού δυναμικού της χώρας σε όρους καινοτομίας και τεχνολογίας.
Στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των δύο οργανισμών να προωθήσουν νέα πρότυπα συνεργασίας και σύνδεσης της έρευνας με τις επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας τη σημασία της κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα, ως παράγοντα επιτυχίας της πολιτικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία.
Συγκεκριμένα, με τη σημερινή συμφωνία, ο ΣΕΒ και η ΓΓΕΤ αποφασίζουν να συνεργαστούν με στόχο:
• Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των επιδόσεων της χώρας σε όρους καινοτομίας και τεχνολογίας μέσα από το συντονισμό της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην έρευνα.
• Την ανάπτυξη και αξιοποίηση της καινοτομίας από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας με προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» (Bottom-up), στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας.
• Τη συμβολή στην αύξηση της ζήτησης για καινοτομία μέσα από τη διάδοση των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην επιχειρηματική κοινότητα, την ενσωμάτωση της καινοτομίας και των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων στα έργα και τις αναθέσεις του δημόσιου τομέα, την ενημέρωση της ερευνητικής κοινότητας για τις ανάγκες και τις προοπτικές των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα της ερευνητικής κοινότητας.
• Την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών (επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς, δημόσια διοίκηση) που δραστηριοποιούνται σε επιλεγμένους τεχνολογικούς  τομείς μεγάλης εθνικής σημασίας (αγροδιατροφή, φάρμακα, υγεία, πληροφορική, ενέργεια, περιβάλλον, υλικά, κλπ.) στη βάση των κατευθύνσεων και των συμφωνημένων προτεραιοτήτων εφαρμοσμένης έρευνας.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Χρήστος Βασιλάκος, «είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις στην  Έρευνα και την Καινοτομία είναι ο ασφαλής δρόμος για μια βιώσιμη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «για την Ελλάδα, που έχει την τύχη να διαθέτει ένα υψηλής ποιότητας ερευνητικό δυναμικό, η εντατικοποίηση των συνεργασιών και των συνεργιών μεταξύ του ερευνητικού και του παραγωγικού τομέα είναι μία αναγκαιότητα για την έξοδό της από την κρίση».
Οι στρατηγικές μας επιλογές, σημείωσε, βασίζονται στο τρίπτυχο «Ερευνώ, Καινοτομώ, Επιχειρώ για την Ελλάδα» και το όραμά μας είναι η “Ελλάδα της Καινοτομίας του 2021”.
Με το παρόν πρωτόκολλο, ανέφερο ο κ. Βασιλάκος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια διαρκή αλληλεπίδραση ανάμεσα στην έρευνα και την παραγωγή προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σημείωσε ότι η συνάντηση του ΣΕΒ με τη ΓΓΕΤ «αφορά στη συνεργασία μας για το μέλλον της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας, με επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία».
Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, «μπορούμε να βάλουμε τη βάση για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό παραγωγικό πρότυπο, που επενδύει στο υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού μας και δημιουργεί ποιοτικές, διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης