Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια - Προωθείται ρύθμιση οφειλών για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια - Προωθείται ρύθμιση οφειλών για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Προβλέπεται ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών (αποπληρωμή σε δέκα χρόνια για δάνεια, χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, προμηθευτές) με εξωδικαστικές διαδικασίες
(upd2)«Κόκκινα» δάνεια, ρευστότητα και μείωση της γραφειοκρατίας είναι τα τρία κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
Η σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και την τρόικα, διήρκησαν τέσσερις ώρες.
Η ατζέντα, η οποία λίγο διαφέρει από αυτή της προηγούμενης επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας, περιλαμβάνει επίσης και το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, μέτρο στο οποίο είχαν επιμείνει αρκετά.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, στόχος του υπουργείου είναι η όποια ρύθμιση αποφασιστεί για αυτό το θέμα «να μην έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως υποστηρίζουν στελέχη του, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ενώ σήμερα αναμένεται να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Πάντως, παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για την ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες, καθώς η τρόικα έχει συμφωνήσει επί της αρχής.
Το θεσμικό πλαίσιο που προωθείται προβλέπει, μεταξύ άλλων, ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών (αποπληρωμή σε δέκα χρόνια για δάνεια, χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, προμηθευτές κ.ά.) με εξωδικαστικές διαδικασίες που θα περιλαμβάνουν ακόμη και κούρεμα μέρους των υποχρεώσεων, με στόχο να επιτευχθούν μαζικές ρυθμίσεις που θα φέρουν πίσω στο γκισέ των τραπεζών πολλές από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις - η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες από το υπουργείο Ανάπτυξης - και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρώτη ενημέρωση: 08:11, Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης