Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία της Κομισιόν - Έξι επίτροποι αρνήθηκαν να υποβάλλουν το «πόθεν έσχες» τους!

Στο μικροσκόπιο τα περιουσιακά στοιχεία της Κομισιόν - Έξι επίτροποι αρνήθηκαν να υποβάλλουν το «πόθεν έσχες» τους!
Μόλις δώδεκα επίτροποι δήλωσαν και τις μετοχές και την ακίνητη περιουσία τους
Αύριο το  μεσημέρι αναμένεται να γίνει η ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Δημήτρη Αβραμόπουλου ενώ σήμερα τα μέλη του Κολεγίου των επιτρόπων εκλήθησαν να δηλώσουν στα περιουσιακά τους στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων.
Ειδικότερα επτά επίτροποι μεταξύ τους και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους αλλά όχι μετοχές. Μαζί με τον έλληνα επίτροπο στην ίδια κατηγορία είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί, η Αλένκα Μπράτουσεκ, Μάρος Σέβκοβιτς, Φιλ Χόγκαν, Κορίνα Κρέτου και Μάργκρετ Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, κατέχει:
- το 50% ακινήτου συνολικής έκτασης 3.414 τετραγωνικών μέτρων στην Αμαλιάδα
- το 50% ακινήτου συνολικής έκτασης 1.260 τετραγωνικών μέτρων στην Αμαλιάδα
- η σύζυγός του κατέχει το 25% ακινήτου συνολικής έκτασης 2.895 τετραγωνικών μέτρων στη Εύβοια
- η σύζυγός του κατέχει το 50% ακινήτου συνολικής έκτασης 8.990 τετραγωνικών μέτρων στη Λευκάδα
Ωστόσο έξι από τους επιτρόπους δεν δήλωσαν ούτε μετοχές ούτε ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για τους Φεντερίκα Μογκερίνι, Φρανς Τίμερμανς, Σεσίλια Μάλστρομ, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Βέρα Γιούροβα και Τίμπορ Νάβρακσικς.
Η σχετική δήλωση δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουν μετοχές ή ακίνητα, αλλά ότι κρίνουν ότι κανένα από τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν είναι ικανό να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων.
Εντωμεταξύ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε μετοχές αξίας 170.766 δολαρίων και 117.319 ευρώ, αλλά καμία ακίνητη περιουσία.
Οι υπόλοιποι δώδεκα επίτροποι δήλωσαν και τις μετοχές και την ακίνητη περιουσία τους.
Αξιωματούχος της Επιτροπής που ασχολείται με ζητήματα διαφάνειας δήλωσε ότι ο κώδικας συμπεριφοράς είναι σκόπιμα γενικός στη διατύπωσή του. «Το βάρος πέφτει απόλυτα στους επιτρόπους. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να δηλώσουν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον. Αν δεν το κάνουν και υπάρξει πρόβλημα, τότε μπορούμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε.
Ο κώδικας συμπεριφοράς της Επιτροπής αν και έγινε αυστηρότερος το 2011, λόγω προγενέστερων περιστατικών με εν ενεργεία ή πρώην επιτρόπους, έχει ακόμη αρκετές ασάφειες.
Μάλιστα δεν διευκρινίζεται τι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων, ούτε πόσο λεπτομερώς πρέπει να δηλώνονται τα περιουσιακά στοιχεία των ιδίων των συζύγων ή των συντρόφων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης