Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - Αναγκαία η αναδιάρθρωση

Bloomberg: Τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - Αναγκαία η αναδιάρθρωση
Το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος φτάνει τα 164 δισ. ευρώ, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στην ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας
Το ζήτημα των επισφαλειών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θίγει σε σημερινή του ανάλυση το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο μετατρέπεται σε "βαρίδι" για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα έχουν φτάσει σχεδόν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άγγιξαν τα 69,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Επίσης, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 14,5 δισ. ευρώ.
Υπό αυτά τα δεδομένα το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος φτάνει τα 164 δισ. ευρώ, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στην ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
«Η αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες και το κράτος είναι προφανές ότι κρατάει πίσω την επιστροφή στην ανάπτυξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, Αριστείδης Μπελλες, τονίζοντας ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για όλους τους εμπλεκόμενους - τράπεζες, εταιρίες και κράτος - να υπάρξει μια ρύθμιση.
"Μέρος από αυτό το χρέος δεν μπορεί ποτέ να ανακτηθεί", δήλωσε στο Bloomberg ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group μέχρι τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένει να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το "κακό χρέος" απειλεί να περιορίσει τη χορήγηση νέων δανείων που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα των διαγραφών ιδιωτικού χρέους.
Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα ήταν το κλειδί για να επιστρέψει από το χείλος του γκρεμού.
Μετά την μεγαλύτερη διαγραφή κρατικού χρέους στην ιστορία της, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει το 4,9% του ΑΕΠ της κατά μέσο όρο σε ετήσιες πληρωμές τόκων για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank.
Το ποσοτό αυτό είναι λιγότερο από ό, τι στην Ιταλία (5,5%).
Επίσης, η Eurobank εκτιμά ότι το ονομαστικό επιτόκιο για το ελληνικό χρέος είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης