Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Βάζει «χέρι» και στα ποσά των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες για να ισοφαρίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εφορία: Βάζει «χέρι» και στα ποσά των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες για να ισοφαρίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Χωρίς καμιά διάκριση, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών
(upd)Όλα τα διαθέσιμα «όπλα», μεταξύ των οποίων και την δέσμευση των αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρίες, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα 70 δισ. ευρώ, απόρροια της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.
Μετά τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών πραγμάτων που έχει κατασχέσει έναντι χρεών η Εφορία.
Σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί αφορούν περιουσίες οφειλετών που έχουν χρέη στο Δημόσιο άνω των 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.
Τα στοιχεία των πλειστηριασμών που επισπεύδει το υπουργείο Οικονομικών θα αναρτώνται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων www.publicrevenue.gr, με στόχο την ενίσχυση της πληροφόρησης για τους πλειστηριασμούς αυτούς και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητά τους.
Τα… μηδενικά μέχρι τώρα αποτελέσματα στο μέτωπο των πλειστηριασμών, λόγω της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αγορά ακινήτων, κινητοποίησαν το υπουργείο Οικονομικών, μετά και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα, η οποία μάλιστα επιμένει ακόμα στη μείωση της τιμής εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, για να πάρουν οι ξένοι τα «φιλέτα» της ελληνικής γης σε εξευτελιστικές τιμές.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, στον δικτυακό τόπο θα αναρτώνται τα εξής στοιχεία:
- Περιλήψεις προγραμμάτων πλειστηριασμού που επισπεύδονται σε βάρος οφειλετών με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή (συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους επιβαρύνσεων) άνω των 300.000.
- Τα στοιχεία της επισπεύδουσας, αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας, καθώς και το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του καθ’ ου η εκτέλεση.
- Συνοπτική περιγραφή τού προς πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου.
- Φωτογραφίες τού προς πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου, εφόσον υφίστανται.
- Τιμή της πρώτης προσφοράς.
- Το όνομα και η ακριβής διεύθυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού.
- Τόπος, ημέρα και ώρα του πλειστηριασμού.

Στο «σφυρί»
Το ηλεκτρονικό «σφυρί» του υπουργείου Οικονομικών άρχισε με ξενοδοχεία και αγροτεμάχια στη Ζάκυνθο και τη Χαλκίδα.
Πρόκειται για ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο συνολικής επιφάνειας 14.623 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει τιμή πρώτης προσφοράς τα 44.000.000 ευρώ. Επίσης, αναρτήθηκαν οι πλειστηριασμοί δύο αγροτεμαχίων. Το πρώτο βρίσκεται στη Χαλκίδα, έχει συνολική επιφάνεια 41.850 τετραγωνικά και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις ψυγείων, αποθήκες και μηχανοστάσιο. Η τιμή εκκίνησης είναι 6,26 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αγροτεμάχιο βρίσκεται επίσης στη Χαλκίδα, έχει επιφάνεια 2.391 τετραγωνικά και η τιμή εκκίνησης είναι 38.000 ευρώ.

Δεσμεύουν και αποζημιώσεις
Εν τω μεταξύ, χωρίς καμιά διάκριση, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη, δεσμεύοντας ποσά από όπου και αν προέρχονται, με εξαίρεση τους μοναδικούς λογαριασμούς για μισθούς και συντάξεις μέχρι 1.500 ευρώ.
Ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τη νομοθεσία περί «κατασχέσεων εις χείρας τρίτων», δεσμεύουν ακόμα και τα ποσά που προέρχονται από αποζημιώσεις ασφαλιστικών εταιρειών για ατυχήματα.
Από τις σαρωτικές κατασχέσεις δεν ξεφεύγουν ούτε οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός δεσμεύει έναντι χρεών: ποσά που προορίζονται για κάλυψη σωματική βλάβης από ατύχημα με Ι.Χ., αποζημιώσεις για ασφάλειες ζωής, χρήματα για την αποκατάσταση ακινήτων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από πυρκαγιές ή σεισμούς, καθώς και αποζημιώσεις που προορίζονται για αγρότες που είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, οι εφορίες μπορούν να κατάσχουν (έναντι οφειλών προ το Δημόσιο) έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων.
Ωστόσο, οι κατασχέσεις αυτές επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν.

(πρώτη ενημέρωση 25 Σεπτεμβρίου 2014, 07:13)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης