Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 135 εκατ. ευρώ το κόστος της φοροελάφρυνσης - Το μοντέλο επιδότησης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 135 εκατ. ευρώ το κόστος της φοροελάφρυνσης - Το μοντέλο επιδότησης
O συντελεστής του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 230 ευρώ
Στα 133,58 εκατ. ευρώ (108,6 εκατ. από τον ΕΦΚ και 24,98 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ) υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή (ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας), ο συντελεστής του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται από 330 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 230 ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες για τον προϋπολογισμό μπορεί να περιοριστούν καθώς «αναμένεται αύξηση του όγκου κατανάλωσης. Αν δε η αύξηση του όγκου κατανάλωσης είναι 43,5% η απώλεια εξαλείφεται, ενώ στην περίπτωση υπέρβασης προκύπτει αύξηση εσόδων από τον ΕΦΚ.»
Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου με φόρο μειωμένο κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,23 ευρώ το λίτρο.
Το αποτέλεσμα θα είναι να υποχωρήσει κατά 0,12 ευρώ το λίτρο η λιανική τιμή πώλησης του καυσίμου (ο ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει την λιανική τιμή επιβάλλεται και επί του ΕΦΚ, οπότε στη μείωση του ΕΦΚ κατά 0,10 ευρώ το λίτρο αντιστοιχεί επιπλέον μείωση 0,02 ευρώ λόγω ΦΠΑ).
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η τιμή στην οποία θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου θα κυμαίνεται από 1,10 έως 1,15 ευρώ το λίτρο.
Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ και η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο, η οποία θα χορηγηθεί και πάλι με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά θα καλύπτει περιορισμένες ποσότητες αγορασθέντος πετρελαίου, που θα ποικίλλουν για κάθε νοικοκυριό, καθώς θα εξαρτώνται από τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη κατοικία.
Για τις ποσότητες που θα αγοραστούν με την επιδότηση του επιδόματος θέρμανσης η πραγματική λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα περιοριστεί κατά 0,47 ευρώ και θα υποχωρήσει στα 0,75-0,80 ευρώ το λίτρο, συνυπολογιζόμενης και της επιδότησης.
Ειδικότερα, βάσει των όσων ισχύουν από πέρυσι, οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για τις οποίες οι τελικές πραγματικές τιμές πώλησης θα περιοριστούν στα επίπεδα των 0,75-0,80 ευρώ το λίτρο (λόγω της μείωσης του ΕΦΚ κατά 30% και της επιδότησης των 0,35 ευρώ το λίτρο) κυμαίνονται, ανάλογα με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας:
- από 750 έως 3.000 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
- από 450 έως 1.800 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
- από 240 έως 960 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
- από 150 έως 600 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης