Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέσω Facebook οι απειλές από φοροφυγάδες στη Lagarde, επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ G. Rice - Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες

tags :
Μέσω Facebook οι απειλές από φοροφυγάδες στη Lagarde, επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ G. Rice - Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες
Αθανασίου: Νομική και πολιτική διάσταση στη διερεύνηση των καταγγελιών
«Tα σχόλια περί απειλών από φοροφυγάδες προς το πρόσωπο της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Christine Lagarde αφορούσαν μηνύματα Ελλήνων στα κοινωνικά δίκτυα...», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, G. Rice, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως έχει ήδη αναφέρει από νωρίς το www.bankingnews.gr, προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες της Christine Lagarde και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι δέχθηκαν απειλές λόγω των αναφορών τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με επιστολή του προς την Christine Lagarde, ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναφορές της.
Ο υπουργός ζήτησε περισσότερα στοιχεία από την Lagarde, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε πρόσφατη συνέντευξη της στους Financial Times η Lagarde κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της, μετά την κριτική που είχε ασκήσει πέρυσι στους πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους.
Καλύτερα να μην πω πολλά γιατί ξέρετε, όταν είχα μιλήσει παλαιότερα για την Ελλάδα και τους φόρους της, δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και χρειάστηκε να αυξήσω τα μέτρα ασφαλείας» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Αλλά πληρώνει όντως η ναυτιλιακή βιομηχανία τους φόρους της;
Το κάνουν άλλοι;
Δεν νομίζω» είχε αναφέρει με νόημα η Lagarde.
Για απειλές από επιχειρηματίες το 2012, εκ των οποίων ένας βρίσκεται στη φυλακή, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αθανασίου: Νομική και πολιτική διάσταση στη διερεύνηση των καταγγελιών
Για νομική και πολιτική διάσταση στη διερεύνηση των καταγγελιών που έκανε η C. Lagarde έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, τονίζοντας πως οι λόγοι της έρευνας είναι δύο.
«Ο πρώτος είναι να προστατεύσουμε τη ζωή της κ. Lagarde, εφόσον αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες και δεύτερος είναι, εφόσον αποδειχθούν Έλληνες ως δράστες, να αποδοθούν ευθύνες. Νομίζω ότι ήταν μια υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και είναι μια ενέργεια νομική και πολιτική, για να μην φανεί ότι η Ελλάδα μένει αδιάφορη από μια καταγγελία που αφορά τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου μιλώντας στο Βήμα FM.
Ανέφερε ακόμη ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό για το θέμα, σημειώνοντας πως «εάν η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε κάτι, τότε θα ήταν δυσφήμιση για τη χώρα, ότι δηλαδή βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου δεν προστατεύεται η έννομη τάξη και η ασφάλεια του ανθρώπου».
«Αυτός ήταν ο λόγος που κινηθήκαμε με ταχύτητα, για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία», τόνισε.
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε, επίσης, πως «η κ. Lagarde ανέλαβε το 2012, οπότε δημιουργείται μια έντιμη απορία: γιατί τόσο καιρό δεν το κατήγγειλε, και αν αυτό ενέχει μια απειλή ή μια απλή παρέμβαση» και πρόσθεσε: «Αυτά είναι ζητήματα που αρμόδιος να τα ερευνήσει είναι ο εισαγγελικός λειτουργός, στον οποίο θα ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση».
Για τις αντίστοιχες καταγγελίες του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Προφανώς άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να απειλείται ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος. Όταν είναι απειλή κατ' έγκληση, όπως λέμε, διότι η απειλή διώκεται κατ' έγκληση εντός τριμήνου, αλλιώς είναι απαράδεκτη, δεν έχει καμία νομική σημασία. Πολιτική σημασία, όμως, έχει. Θα έπρεπε να το έχει αναφέρει όταν απειλήθηκε και να το κοινοποιήσει ή εάν δεν ήθελε να το αναφέρει στον αρμόδιο εισαγγελέα να αποταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, και μετά θα έβλεπα εγώ τι θα έκανα ως υπουργός, διότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

(Πρώτη Ενημέρωση: Τετάρτη 17-09-2014, ώρα 12:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης