Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις 22 Σεπτεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα - Αξιολόγηση και προϋπολογισμός θα ανοίξουν το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους

Στις 22 Σεπτεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα - Αξιολόγηση και προϋπολογισμός θα ανοίξουν το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους
Ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα που θα συζητηθούν με την τρόικα
Στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της τρόικας, ώστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους, ώστε να σταματήσει και το κύμα των συνταξιοδοτήσεων και να μειωθεί η αύξηση της αναλογίας συνταξιούχων/εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, από το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί ο ρυθμός μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση του "ψαλιδίσματος" του ΕΝΦΙΑ το 2015, ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές δείχνουν ότι υπάρχει κατανόηση για τις δύσκολες πολιτικές ισορροπίες της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι  υπάρχει «παράθυρο» αναβολής αποφάσεων.
Ωστόσο, καθιστούν σαφές, ότι η «κατανόηση» έχει όρια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης