Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα - Mετά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, οι κρίσιμες αποφάσεις

Eurogroup: Πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα - Mετά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, οι κρίσιμες αποφάσεις
Οι δανειστές ζητούν μέτρα 2 δισ. ευρώ για το 2015 ενώ η ελληνική πλευρά περιορίζει την «τρύπα» στα 700 - 900 εκατ. ευρώ
(upd6)Πρόοδο στην πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος διαπίστωσε το Eurogroup, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, την πρώτη μετά τις τριήμερες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.
"To Εurogroup ενημερώθηκε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Μιλάνο.
Εστιάζοντας στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Dijsselbloem διεμήνυσε πως τα δομικά προβλήματα των οικονομιών της Ευρωζώνης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα επανέλαβε την ανάγκη η νομισματική πολιτική να συνδυαστεί με δημοσιονομική πολιτική, επενδύσεις και δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Dijsselbloem δήλωσε επίσης πως στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup εξετάστηκαν τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε πως μέσα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, επετεύχθη ο στόχος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πλέον η προσοχή της Ευρωζώνης πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.
"Το ενδιαφέρον πλέον μετατoπίζεται από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ανάπτυξη", επανέλαβε.
Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο επικεφαλής του ΕSM, K. Regling, δήλωσε πως για την Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP (αγορές ομολόγων) της ΕΚΤ.
"Και τα δύο αυτά ποσά εξαρτώνται από την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης", εξήγησε ο Regling.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:
Το Eurogroup ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ενόψει της νέας, 5ης κατά σειρά, αξιολόγησής του η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει πριν τα τέλη του τρέχοντος μήνα, Σεπτεμβρίου.
Η τρόικα και οι ελληνικές αρχές είχαν χρήσιμες και παραγωγικές συζητήσεις στο Παρίσι, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη αξιολόγηση.
Αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αρχίσει τις συζητήσεις για μια σειρά από σχετικά θέμτα, όπως το τι θα συμβεί αμέσως μετά τα τέλη του 2014, οπότε και λήγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η δέσμευση Χαρδούβελη στο Eurogroup - Mέχρι τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προπαιτούμενα και τις μνημονιακές υποχρεώσεις
Να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2015, δεσμεύθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Μιλώντας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά διεμήνυσε πως για να προχωρήσουν αυτές, χρειάζεται η στήριξη της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις οι πολίτες πρέπει να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται, συνεπώς οι στόχοι της Ευρώπης πρέπει να είναι τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και οι επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι προχωράμε καλά, προσθέτοντας ότι η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Aυστηρό τελεσίγραφο από το Eurogroup στην Κύπρο - Δεν εκταμιεύεται η δόση, αν δεν εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις εκποιήσεις
Το Eurogroup ενημερώθηκε από τη τρόικα για τα βασικότερα συμπεράσματα της πέμπτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος, όπως τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κυπριακή οικονομία.
Όπως επισημαίνει το Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρετίζουν τη σημαντική πρόοδο των κυπριακών αρχών σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του κυπριακού προγράμματος.
Ωστόσο το Eurogroup διαμηνύει πως παραμένει μια εκκρεμότητα στην τρέχουσα αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος και είναι εκείνη που αφορά στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει.
Το Eurogroup ζητά την εφαρμογή της νομοθεσίας το συντομότερο δυνατόν και εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει το κυπριακό Μνημόνιο.
Μόλις αυτό γίνει, τότε το Eurogroup δεσμεύεται πως θα δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη Λευκωσία.

Draghi (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για μείωση επιτοκίων - Σημαντική η επίπτωση πιθανών νέων μέτρων στον ισολογισμό
Δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για μείωση επιτοκίων, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία και παραβρέθηκε.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η λήψη νέων μέτρων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ισολογισμό της ΕΚΤ, υποδηλώνοντας προφανώς ότι τα περιθώρια δράσης της έχουν μειωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει περαιτέρω δράση, εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον Draghi, οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη θα επιστρέψουν μόνο εάν πλαισιωθούν από άλλες πολιτικές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Draghi θύμισε για ακόμη μία φορά ότι το σύμφωνο σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει μια άγκυρα εμπιστοσύνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς εγγυημένων τίτλων (ABS) που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο Draghi δήλωσε ότι μπορεί να ξεκινήσει με ή χωρίς εγγυήσεις.
Μάλιστα, ανέφερε ότι μπορεί να επεκταθεί αν υπάρχουν εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Από τις συμπληγάδες του Eurogroup για νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ το 2015 περνά σήμερα ο Γκίκας Χαρδούβελης

Δύσκολες ώρες… θα περάσει στο σημερινό Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης!
Η ευρωπαϊκή τρόικα, θέλοντας να προλάβει τις συμφωνίες για το χρέος και τυχόν εκλογές, έχει στηθεί και περιμένει τον  Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Μιλάνο με ένα νέο σκληρό «πακέτο» μέτρων αξίας 2 δισ. ευρώ που θα δέσει τη χώρα σε ένα τρίτο μνημόνιο.                          
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης θα μεταβεί στο οικονομικό κέντρο του ιταλικού Βορρά έχοντας στις αποσκευές του: τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ για τις οποίες θα διαβεβαιώσει  ότι δεν διαταράσσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ αλλά… και υποσχέσεις ότι μέχρι να έρθουν οι δανειστές στην Αθήνα θα έχει καλυφθεί  ένα πολύ μέρος από τα προαπαιτούμενα, σε ένα ποσοστό που θα φθάνει το 75%.
Θα ισχυριστεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι πολύ μικρότερο από τα 2 δισ. ευρώ για το 2015 - 2016 που εκτιμά η τρόικα και αποτέλεσε το «κύριο πιάτο» στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Παρίσι.
Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με αυτό το ύψος των νέων δημοσιονομικών αναγκών περιορίζοντας αυτή την «τρύπα» στα 700-900 εκατ. ευρώ. «Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» τονίζουν αρμόδιες πηγές που επιβεβαιώνουν για τη νέα λιτότητα που απειλεί τα νοικοκυριά και ένα πρώτο στίγμα θα δίνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 6 Οκτωβρίου στη Βουλή, ενώ παρούσα σε αυτό θα είναι και η τρόικα.     
Μόνο στα ψηλά δεν πρέπει να περάσει η είδηση ότι στα συντονισμένα «πυρά» περί ύπαρξης σημαντικού δημοσιονομικού κενού που δέχεται η Ελλάδα, προστέθηκαν από χθες και αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκαλώντας πανικό στο Μαξίμου.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ μπορεί να θεωρούν επιτεύξιμο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014 πλην όμως «κρούουν καμπανάκι» για του κινδύνους στον προϋπολογισμό που προέρχονται από την ελλιπής εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης, τις δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τη μισθολογική και συνταξιοδοτική πολιτική στα ειδικά μισθολόγια και από την κατάσταση στον τομέα της Υγείας.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να υπερασπιστεί και την ελληνική θέση περί μη ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού και ανάγκης για νέο δάνειο που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, τη στιγμή που το ΔΝΤ τοποθετεί στα 11 δισ. ευρώ την «ένεση» της πρόσθετης χρηματοδότησης.
Θεωρείται αμφίβολο αν τα επιχειρήματα του Έλληνα υπουργού καταφέρουν να πείσουν τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, από τη στιγμή που κάτι ανάλογο δεν συνέβη και με την τρόικα στο Παρίσι.             
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα στείλουν αυστηρό μήνυμα για το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων με υπουργικές αποφάσεις και νόμους που θα πρέπει να γίνουν «εδώ και τώρα».  
Οι «δορυφόροι» του Βερολίνου, Αυστριακοί, Ολλανδοί και Φιλανδοί, που σχεδόν με το ζόρι έδωσαν την έγκρισή τους για την υπο - δόση του 1 δισ. ευρώ λίγο πριν τον δεκαπενταύγουστο, επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα μέτρα από νωρίς και δη μέσα στον Οκτώβριο με την ψήφιση εφαρμοστικών νόμων πάνω σε «φλέγοντα» ζητήματα, όπως οι συντάξεις, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Για όλα αυτά  το Μέγαρο Μάξιμου προσπαθεί να αγοράσει χρόνο ζητώντας να ολοκληρωθούν πρώτα οι αναλογιστικές μελέτες τις οποίες έχει παραγγείλει.   
Η πίεση των δανειστών προς τη χώρα μας εκδηλώνεται ήδη τις τελευταίες μέρες και με άλλους τρόπους: ήδη «έσφιξαν τα λουριά» στην κυβέρνηση μόλις διαπίστωσαν τις διαθέσεις της Αθήνας για μονομερείς ενέργειες και για πιο γενναίες φοροελαφρύνσεις.
Πέτυχαν μάλιστα να τις φρενάρουν ήδη στον ΕΝΦΙΑ, «ψαλιδίζοντας» την έκπτωση σε 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ δεν έχουν ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για καμία άλλη μείωση φόρου.
Ταυτόχρονα, κοινοτικοί αξιωματούχοι επαναφέρουν το σενάριο για νέο πρόγραμμα και νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούσει, διαψεύδοντας κάθε συναφή είδηση.
Είναι προφανές από όλα αυτά πάντως πως οι δανειστές προετοιμάζονται και για το «μεγάλο παζάρι» για το ελληνικό χρέος η δυναμική του οποίου είναι τέτοια που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναβολής των αποφάσεων.
Χθες, το ΔΝΤ  διέψευσε το σενάριο που έκανε λόγο  για συνάντηση το Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος. Αυτό έγινε δια στόματος αναπληρωτή εκπροσώπου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος».
Σε ερώτηση ποια είναι η στρατηγική του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και εάν συγκαταλέγεται το «κούρεμα» στις διαθέσιμες επιλογές, ο Μάρεϊ  δήλωσε πως υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που προβλέπει ότι θα παράσχουν οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση απαιτηθεί για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 00:01)

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης