Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bruegel: H ΕΕ να ετοιμαστεί για δημοσιονομική χαλάρωση και νέες αναδιαρθρώσεις χρέους τύπου Ελλάδας για να αποφύγει νέα κρίση

tags :
Bruegel: H ΕΕ να ετοιμαστεί για δημοσιονομική χαλάρωση και νέες αναδιαρθρώσεις χρέους τύπου Ελλάδας για να αποφύγει νέα κρίση
Να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός
Να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να προετοιμαστεί για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας για να αποφευχθεί ένας νέος γύρος κρίσης προτείνει στην ΕΕ το ερευνητικό ίδρυμα Bruegel.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο διευθυντής του Bruegel, Guntram Wolff και ο αναλυτής Zsolt Darvas υπογραμμίζουν πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την υπόλοιπη ΕΕ πρέπει να κινηθεί προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που είναι λίγο κάτω από το 2%,
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορούν να βασιστούν στο ότι η ΕΚΤ θα κάνει όλη τη δουλειά για την αποκατάσταση των επιπέδων των τιμών. Θα πρέπει να δηλώσετε ρητά αυτή την ανάγκη και να στηρίξετε μία επεκτατική κατεύθυνση πολιτικής. Θα πρέπει επίσης να τονίσετε στους υπουργούς Οικονομικών ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της θα καθυστερήσει πάρα πολύ για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και, για τον λόγο αυτό, οι δημοσιονομικές και εισοδηματικές πολιτικές πρέπει επίσης να παίξουν μείζονα ρόλο στη διαδικασία αυτή» υπογραμμίζουν οι δύο αναλυτές.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες πρέπει να δώσουν ώθηση στην εγχώρια κατανάλωση και να μειώσουν τα πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους.
«Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν» τονίζουν οι αναλυτές του Bruegel.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πολιτικές λιτότητας αποτελούν τον βασικό άξονα της οικονομικής στρατηγικής της Ευρώπης, καθώς η Γερμανία και οι σύμμαχοί της ζητούν συνεχή έμφαση στη μείωση του χρέους, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία επιδιώκουν μία πιο επεκτατική πολιτική.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προτροπή των δύο αναλυτών προς την ΕΕ ότι πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μια επανεμφάνιση της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η προετοιμασία αυτή θα πρέπει να προβλέπει και προκαταρκτικές εργασίες για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους, όπως αυτή που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας με το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
«Μπορεί να πρέπει να ταχθείτε υπέρ της αλλαγής προφίλ χρέους ή ακόμη και αναδιάρθρωσης, εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Καθώς αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα, χρειάζεται σημαντική εργασία για να μειωθεί η επίπτωση στον χρηματοπιστωτικό τομέα», υπογραμμίζουν οι συντάκτες του Bruegel.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης