Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ζήτημα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTROs της ΕΚΤ θέτει ο Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής) στον Draghi

Το ζήτημα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTROs της ΕΚΤ θέτει ο Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής) στον Draghi
Ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά τον Draghi αν (και πώς) η ΕΚΤ σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες επιλεξιμότητας
Ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, σχετικά με την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ύψους 800 δισ., που ανακοινώθηκε στις 5 Ιουνίου 2014, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Συγκεκριμένα, με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, πιθανόν να εμποδίσει την πρόσβασή τους στην ρευστότητα και κατ΄ επέκταση, στην διοχέτευσή της στην πραγματική οικονομία.
Ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά τον κ. Draghi αν (και πώς) η ΕΚΤ σκοπεύει να αλλάξει τους κανόνες επιλεξιμότητας, ώστε να επωφεληθούν του προγράμματος χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Επίσης, ερωτάται ο κ. Draghi αν η ελαστικοποίηση των κανόνων (ή εναλλακτικά η παροχή εξαίρεσης στις ελληνικές τράπεζες) θα συνοδεύεται από όρους για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Στις 5 Ιουνίου 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα στοχευμένης χρηματοδότησης, περίπου 800 δις ευρώ, προς τις τράπεζες (TLTRO).
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα δανείζει, με ευνοϊκά επιτόκια, τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα διοχετεύσουν την παρεχόμενη ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΚΤ για τα ενέχυρα που θα χρησιμοποιήσουν.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, έχουν περιορισμένη κατοχή επιλέξιμων ενεχύρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα παροχής ρευστότητας.
Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τις χορηγήσεις δανείων προς καταναλωτές και επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
1) Υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή των κανόνων επιλεξιμότητας ενεχύρων, ώστε να “ξεκλειδώσουν” κεφάλαια για χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;
2) Σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι κανόνες για την επιλεξιμότητα των ενεχύρων, σκοπεύει η ΕΚΤ να δώσει εξαίρεση στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε κάνει και με το προηγούμενο πρόγραμμα LTRO;
Εάν ναι, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες;

Τι ανέφερε από την προηγούμενη εβδομάδα το bankingnews.gr

Στόχος των TLTROs - του προγράμματος της ΕΚΤ, που ανακοίνωσε ο Mario Draghi τον Ιούλιο - είναι να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, πρόκειται δηλαδή για ένα μέτρο τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αναμένεται να αναζητήσει 1,6 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς παράλληλα, θα διεκδικήσει 2,75 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank περίπου 1 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Alpha Bank αναμένεται να διεκδικήσει 1,8 δισ. δολάρια, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Δεκεμβρίου - και όχι του Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης