Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη μεταποιητική παραγωγή στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στις 50,1 μονάδες ο PMI

tags :
Επιστροφή στην ανάπτυξη για τη μεταποιητική παραγωγή στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στις 50,1 μονάδες ο PMI
Άνοδος του ελληνικού PMI τον Αύγουστο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014
Στην ανάπτυξη επέστρεψε η μεταποιητική παραγωγή στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 50,1 μονάδες τον Αύγουστο του 2014, έναντι 48,7 μονάδων τον Ιούλιο.
Πρόκειται για την πρώτη άνοδο στον δείκτη από τον Απρίλιο του 2014.
Μετά την υποχώρηση που κατέγραψε η μεταποιητική παραγωγή τον Ιούλιο, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, ανέκαμψε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Markit, παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκε η συρρίκνωση της απασχόλησης.
Ένας από τους παράγοντες που ώθησαν τον δείκτη PMI υψηλότερα τον Αύγουστο ήταν η εκ νέου αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα. Μετά την υποχώρηση του Ιουλίου, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, η παραγωγή αυξήθηκε σταθερά στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τη μείωση.
Η παραγωγή τόσο των ενδιάμεσων αγαθών όσο και των επενδυτικών αγαθών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ η παραγωγή των καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε σταθερή.
Εκτός από την παραγωγή, αυξήθηκε επίσης τον Αύγουστο, μολονότι ελαφρώς, η εισροή νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών. Με την αύξηση αυτή έκλεισε μία περίοδος δύο μηνών συνεχούς μείωσης των συνολικών νέων εργασιών. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες καταγράφουν ανοδικές τάσεις από τον Μάιο, σημείωσαν επίσης οριακή αύξηση τον Αύγουστο.
Παρόλα αυτά, η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν μείωση του εργατικού δυναμικού των εργοστασίων για τρίτο συνεχή μήνα, και με ρυθμό ο οποίος παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας.
Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν και πάλι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας την τάση που επικρατεί τα τελευταία έξι έτη και πλέον.
Επίσης, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι εργασίες σε εκκρεμότητα ήταν ο εντονότερος από τον Ιούλιο του 2013.
Ο τομέας στον οποίο είχε θετικά αποτελέσματα η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν τα επίπεδα αγορών των κατασκευαστών, τα οποία, όπως και η παραγωγή, κατέγραψαν εκ νέου άνοδο μετά την ελαφρά υποχώρηση του Ιουλίου. Ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας ήταν ο ταχύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2008, μολονότι σε γενικές γραμμές μέτριος και ανεπαρκής για να αποτρέψει περαιτέρω (και εντονότερη) υποχώρηση των αποθεμάτων εισροών. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν ελαφρά αύξηση των χρόνων παράδοσης προμηθειών τον Αύγουστο, καθώς επίσης και μέτρια αύξηση του μέσου κόστους αγορών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών ήταν η κύρια πηγή της αύξησης του κόστους.
Σε αντίθεση με την τάση που επικράτησε ως προς το κόστος εισροών, οι τιμές χρέωσης που επέβαλαν οι κατασκευαστές εξακολούθησαν να μειώνονται τον Αύγουστο.
Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε σταθερός.
Οι εταιρείες ανέφεραν ότι μείωσαν τις τιμές τους ώστε να συμβαδίζουν με τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.
Όπως σχολιάζει ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η άνοδος στις νέες παραγγελίες στήριξε την αναζωογόνηση της παραγωγής τον Αύγουστο, παρά το γεγονός η ανάκαμψη προχωρά με αργά βήματα και η απασχόληση εξακολουθεί να συρρικνώνεται.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης