Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ σενάρια περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών

tags :
Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ σενάρια περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών
Αν εφαρμοζόταν ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19-21%, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πλήττονταν από κύμα ακρίβειας
(upd) Σε διάψευση των σεναρίων περί σχεδίου καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του σημείωνει ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σχετικά με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, «τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα».
Σημειώνεται ότι ακόμη και αν εξεταζόταν ένα τέτοιο εγχείρημα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑκάθε άλλο παρά εύκολο θα ήταν, καθώς από τη μια θα έπρεπε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα δημόσια έσοδα και από την άλλη να μην προκύψουν επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα και κυρίως για τον τουρισμό.
Και αυτό διότι με την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή του 21%, τα ελληνικά νοικοκυριά θα έρχονταν αντιμέτωπα με πολύ μεγάλες αυξήσεις (αν και θα έβλεπαν μειώσεις σε καύσιμα, αυτοκίνητα, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 23%).
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% για φάρμακα, εφημερίδες, βιβλία, θέατρα και διαμονή σε ξενοδοχεία ενώ ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται σε σειρά βασικών προϊόντων, όπως είναι τα τρόφιμα, η ηλεκτρική ενέργεια (ΔΕΗ), η ύδρευση, το φυσικό αέριο, τα εισιτήρια, τα ταξί, κ.τ.λ.
Συνεπώς εάν επιλεγόταν η υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή είναι προφανές πως θα αυξανόταν τόσο ο συντελεστής 13% όσο και ο χαμηλότερος του 6,5%, εξέλιξη που αν μη τι άλλο θα σηματοδοτούσε ένα νέο κύμα ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά μια και θα εκτίνασσε τις τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του νερού αλλά και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια επιμένει στη δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μελετά την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή μείωση του συντελεστή στο 13% σε ορισμένους κλάδους, όπως π.χ. στην οικοδομή.
«Υπάρχει ένας προβληματισμός στον υπουργό, ότι αν πάμε σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 με 19% δεν θα μπορούν να υπάρχουν οι σημερινές εξαιρέσεις, όπως στα τρόφιμα ή τα νησιά. Από την άλλη, ο υπουργός εξετάζει και το σενάριο να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει, αλλά να πέσει στην οικοδομή στο 13%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

(Πρώτη ενημέρωση 11:19, Τρίτη 26 Αυγούστου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης