Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δένδιας: Μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου τα πρώτα δάνεια από το Επενδυτικό Ταμείο – Την άνοιξη ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ελληνική οικονομία

Δένδιας: Μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου τα πρώτα δάνεια από το Επενδυτικό Ταμείο – Την άνοιξη ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ελληνική οικονομία
Η Γερμανία έχει αντίληψη της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας
Στα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψης του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Sigmar Gabriel αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας.
Αναφερόμενος στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο οποίο συμμετέχει με δάνειο άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι τα πρώτα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όπως είπε ο κ.Δένδιας, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας θεωρούν προσωπικό τους στοίχημα την επιτυχία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Ερωτηθείς για καταγγελίες σχετικά με αναφορές ότι στην Ελλάδα «μεσάζοντες» έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρηματίες, προτείνοντάς τους «διαμεσολάβηση επί χρήμασι» ώστε να πάρουν δάνεια από το νέο Ταμείο, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι οι Γερμανοί συνομιλητές του δεν του έθεσαν τέτοιο ζήτημα.
«Λυπάμαι ιδιαίτερα που το ακούω. Θα πρέπει να σας πω όμως το εξής. Θα παρακαλέσω τους ενδιαφερόμενους, πέραν από την άμεση καταγγελία αυτών των κρουσμάτων, να έχουν υπόψιν τους ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει χρήματα κατευθείαν σε κανέναν. Κατά συνέπεια τέτοιο επίπεδο συναλλαγής δεν υφίσταται. Το Επενδυτικό Ταμείο θα μεταφέρει πόρους στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τους δικούς του μηχανισμούς θα δώσει τα δάνεια. Άρα, οποιοσδήποτε προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι ανταλλάγματος, προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες δεν μπορεί να παράσχει και παρακαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγγείλουν κάτι τέτοιο στις αρμόδιες αρχές» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης.
Επιπλέον, ο κ.Δένδιας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του διαπίστωσε ότι «η γερμανική πλευρά στο σύνολο της έχει αντίληψη της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας, το εξαιρετικά ευαίσθητο του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» ενώ εκτίμησε ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τις επιπτώσεις του εμπορικού εμπάργκο της Μόσχας για τις ελληνικές εξαγωγές και για την ελληνική οικονομία.
Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη επίσκεψη του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο οποίος θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες αλλά και την παταγώδη αποτυχία που είχε μια ανάλογη επίσκεψη στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια (αυτή του τότε υπουργού Οικονομίας Philipp Roesler), ο κ.Δένδιας υποστήριξε ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα είναι διαφορετικές από αυτές που επικρατούσαν τότε και επιτρέπουν πράγματι μια κατάσταση αμφίπλευρου κέρδους.
«Έως την άνοιξη το τοπίο στην ελληνική οικονομία θα έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα και έτσι οι όροι του παιχνιδιού θα είναι τέτοιοι που θα επιτρέψουν στη γερμανική πλευρά, στους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν με κερδοφορία και ασφάλεια, και από την άλλη, η ελληνική πλευρά να κερδίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, όπως επίσης και την απασχόληση που χρειάζεται για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης