Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαμηλώνει τις εκτιμήσεις για τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία η Bundesbank - Νέες επικρίσεις κατά της ΕΚΤ

tags :
Χαμηλώνει τις εκτιμήσεις για τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία η Bundesbank - Νέες επικρίσεις κατά της ΕΚΤ
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση τις χρηματοοικονομικές αγορές
Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί αλλά θα γίνει με βραδύτερους ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2014 διατυπώνει η Bundesbank υπογραμμίζοντας πως οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης έχουν ως συνέπεια να καμφθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και να πληγούν οι γερμανικές εξαγωγές.
Η Bundesbank υπογραμμίζει ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση την χρηματοοικονομική αγορά και τις αγορές ακινήτων ενώ προειδοποιεί και για τον κίνδυνο να ελαχιστοποιηθούν τα κίνητρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
Στην έκθεση της η Bundesbank επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη μετά τη στασιμότητα του δευτέρου τριμήνου του 2014, θα επανέλθει σε θετικούς μεν αλλά βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον σε σύγκριση με τα όσα προέβλεπαν οι αναλυτές της την περασμένη άνοιξη.
Επιπλέον, η Bundesbank χαρακτηρίζει αποδεκτό το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο η ΕΚΤ λόγω του χαμηλού πληθωρισμού, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα «δικαιολογημένο στο σύνολο του».
Αναφορικά με τη γερμανική οικονομία η Bundesbank προβλέπει ότι θα υπάρξει ελάχιστη βελτίωση το δεύτερο μισό του 2014.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως λόγω των εντάσεων που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η κρίση στην Ουκρανία αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επηρεάζεται το outlook της γερμανικής οικονομίας με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται και οι εκτιμήσεις για τη δυναμική της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο υπόλοιπο του έτους.
Σημειώνεται πως αναλυτές αν και αρχικά ανέμεναν πως η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα άγγιζε το 2% το 2014, πλέον έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις του στο 1,5%.
«Μια σειρά από δυσάρεστες ειδήσεις σχετικά με το διεθνές περιβάλλον έχουν μετριάσει τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι σημερινοί δείκτες αμφισβητούν τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί κατά τις εαρινές προβλέψεις, σύμφωνα με της οποίες η βασική κυκλική τάση θα ενισχυόταν περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2014» υπογραμμίζει η Bundesbank, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι μειώθηκαν αισθητά οι εντολές παραγγελιών και οι προσδοκίες εξαγωγών το δεύτερο τρίμηνο του 2014, υποδηλώνουν ότι η βιομηχανική οικονομία θα πληγεί σημαντικά από εξωτερικούς παράγοντες».
Πάντως, η Bundesbank αναφέρει πως η Γερμανία παραμένει μια θεμελιωδώς υγιής οικονομία που είναι έτοιμη για μελλοντική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης