Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχεδιάζεται νομική τροποποίηση ώστε να μην αντιμετωπίζεται ως "διακριτό έγκλημα" η φοροδιαφυγή

Σχεδιάζεται νομική τροποποίηση ώστε να μην αντιμετωπίζεται ως
Με στόχο να ευθυγραμμιστεί η ελληνική νομοθεσία με όσα ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο, αναμένονται τροποποιήσεις στην ποινική αντιμετώπιση των φοροοφειλετών
Με στόχο τη σύμπνοια του ελληνικού ρυθμιστικού πλαισίου, με όσα ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αλλαγή στην αντιμετώπιση των φοροοφειλετών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναμένεται να καταργήσει ρύθμιση, ώστε οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι φοροοφειλέτες να μην θεωρείται ότι διαπράττουν διακριτό έγκλημα και έτσι να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με το Αυτόφωρο και την φυλακή.
Η νομοθεσία, που ισχύει από το 1990, καθιστά τον φοροοφειλέτη ποινικά υπόλογο για διάπραξη διακριτού εγκλήματος, γεγονός που επισύρει ποινικές κυρώσεις, με Αυτόφωρο και φυλακή, για όσους επί δύο συναπτούς μήνες δεν έχουν πληρώσει τις φορολογικές τους οφειλές ή χρωστούν τρεις συνεχόμενες δόσεις των οφειλών τους προς την Εφορία.
Ωστόσο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, όπου κάτι τέτοιο ισχύει, και η κυβέρνηση έχει πλέον θέσει «ζήτημα ευθυγράμμισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», ζήτημα που προβλέπεται ότι θα λυθεί μέσα στον Σεπτέμβριο με τροποποίηση, που θα συμπεριληφθεί σε προς διαβούλευση σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο.
Η ευθυγράμμιση με τον κοινοτικό κώδικά αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας, η οποία ασκεί πιέσεις για τον επανακαθορισμό των ποινών, των οικονομικών παραβιάσεων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης