Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Κρούει κώδωνα κινδύνου για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου – Ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών

Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Κρούει κώδωνα κινδύνου για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου – Ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών
Ζητά να περάσει στους καταναλωτές φυσικού αερίου η αναδρομική έκπτωση από τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πιθανές ελλείψεις σε φυσικό αέριο, πέραν των επιπτώσεων στις ελληνικές εξαγωγές από το ρωσικό εμπάργκο κρούει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, ο οποίος τονίζει την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις, όχι μόνο στις εξαγωγές, αλλά και στην προμήθεια της χώρας μας με φυσικό αέριο και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος από τη Ρωσία είναι υψηλή, επισημαίνει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει ότι το ενδεχόμενο διακοπής ή περιορισμού της ροής του φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία ή μέσω Ουκρανίας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία.
Μάλιστα, σημειώνει ότι θα πρέπει από τώρα να υπάρξει σχεδιασμός για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου, καθώς από το καύσιμο εξαρτάται κατά 25% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Μίχαλος καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της και να επιστρέψει στους καταναλωτές φυσικού αερίου σημαντικά ποσά που έχει εισπράξει η ΔΕΠΑ, με τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Ρωσικής Gazprom για την αναδρομική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Από τη συμφωνία αυτή επετεύχθη μια αναδρομική έκπτωση της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνει, ποσό που πρέπει να μετακυλιστεί στους πελάτες της ΔΕΠΑ, αφού η ίδια είναι μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση και μάλιστα σε ένα κατ' ουσία μονοπωλιακό περιβάλλον, όπου λειτουργεί κατά βάση με τη μέθοδο cost plus.
Τα τελευταία χρόνια, όλοι οι καταναλωτές, από τους οικιακούς μέχρι τους βιομηχανικούς, έχουν υποστεί σημαντική επιβάρυνση στο ενεργειακό τους κόστος, σε βαθμό που ιδίως για τους βιομηχανικούς αλλά και τους εμποροβιομηχανικούς καταναλωτές να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητά τους», τονίζει ο κ. Μίχαλος και προσθέτει ότι «κρίνεται άκρως επείγον να περάσει σε αυτούς το σύνολο της αναδρομικής έκπτωσης που προέκυψε από τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης