Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα των κατ' οίκον ερευνών της Εφορίας χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα των κατ' οίκον ερευνών της Εφορίας χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα
Σε αυτή την περίπτωση ανήκει η μεγαλύτερη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, γραφίστες
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφανθεί αν είναι συνταγματική ή όχι η «επιδρομή» της εφορίας στα σπίτια των οφειλετών που είναι δηλωμένα ως επαγγελματικές στέγες χωρίς την παρουσία εισαγγελικής αρχής.
Σε αυτή την περίπτωση ανήκει η μεγαλύτερη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, γραφίστες και μια σειρά από άλλους αυτοαπασχολούμενους.
Μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της «σοκαριστικής» γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές των κατά τόπους ΔΟΥ να πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους στις κατοικίες-επαγγελματικές έδρες των οφειλετών για φοροδιαφυγή, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, το υπουργείο Οικονομικών... έσπευσε να ανακοινώσει ότι λόγω σπουδαιότητας το όλο ζήτημα έχει αποσταλεί στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας προς οριστική κρίση.
Μέχρι τότε οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν... εξ αποστάσεως (!) και θα πραγματοποιούνται στο γραφείο του εφόρου χωρίς καν την παρουσία του φορολογουμένου που ελέγχεται!
Η γνωμοδότηση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφορά νομοθετική ρύθμιση του τέως υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, που επιτρέπει στα συνεργεία του ΣΔΟΕ και των εφοριών να μπορούν να κάνουν εφόδους (χωρίς εισαγγελική άδεια ή παρουσία εισαγγελέα) σε κατοικίες φορολογούμενων που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα.
Σύμφωνα πάντως με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε:
α) Ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου κατά το επίσημο ωράριο εργασίας της Φορολογικής Διοίκησης, πλην όμως αυτός μπορεί να παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωσή του.
β) Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τελευταία περίπτωση, η πρόσβαση αφορά μόνο τους χώρους στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα αυτή.
γ) Ο αρμόδιος υπάλληλος της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί, οποτεδήποτε, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, να ζητήσει τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου.
Οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν ακόμη και να προχωρούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που διαπιστώσουν φοροδιαφυγή.
Βάσει άλλης νομοθετικής ρύθμισης που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, ο έλεγχος εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων μπορεί να γίνει «από το γραφείο» της Φορολογικής Διοίκησης ή επιτόπια. Στις περιπτώσεις ελέγχου «από το γραφείο», οι εφοριακοί υπάλληλοι αξιοποιούν κάθε στοιχείο που έχουν στη διάθεσή τους όπως: οικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά στοιχεία που υποβάλλει ο φορολογούμενος ή ακόμα και οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία περιήλθε από τρίτους.
Η εντολή διενέργειας του φορολογικού ελέγχου πρέπει να αναφέρει τη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου και τον χαρακτηρισμό «πλήρης» ή «μερικός» έλεγχος. Η διάρκεια του ελέγχου μπορεί να παραταθεί μία φορά κατά έξι μήνες αλλά περαιτέρω παράταση για ακόμη έξι μήνες είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης