Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος: Αμείλικτη η τρόικα - Απέρριψε τις προτάσεις για την εκποίηση των υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων

Κύπρος: Αμείλικτη η τρόικα - Απέρριψε τις προτάσεις για την εκποίηση των υποθηκευμένων περιουσιακών στοιχείων
Τα "όχι" της τρόικα στο νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης
Αμείλικτη εμφανίζεται η τρόικα στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για την εκποίηση των υποθηκευμένων ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, η τρόικα απέρριψε το σύνολο των κατατεθέντων τροπολογιών.
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 436 εκ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο.

Τι απέρριψε η τρόικα:
 - Θεσμοθέτηση με νόμο των οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων, καθώς θεωρεί ότι αυτό αντιβαίνει στη μνημονιακή υποχρέωση για τη μη εισαγωγή περαιτέρω εμποδίων στη διαδικασία εκποίησης.
- Διαγραφή του υπόλοιπου του χρέους μετά την εκποίηση της ακίνητης ιδιοκτησίας του οφειλέτη, επισημαίνοντας ότι αυτό θα σήμαινε σοβαρή παρέμβαση στα συμβατικά δικαιώματα του πιστωτή και ενδεχομένως να εγερθεί θέμα αντισυνταγματικότητας.
- Ρύθμιση του αριθμού των εκποιήσεων, επικαλούμενη μνημονιακή πρόνοια για μη παρεμβολή κυβερνητικών φορέων στη διαδικασία εκποίησης.
- Εκποίηση μόνο εάν αποτυγχάνει συμφωνημένη αναδιάρθρωση, λόγω αθέτησης του οφειλέτη.
- Χρήση των εκτιμήσεων του Κτηματολογίου για σκοπούς πλειστηριασμού υποθηκευμένων περιουσιών
- Ταυτόχρονη ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις και για την αφερεγγυότητα, επικαλούμενη συμφωνία στο πλαίσιο του προγράμματος, βάσει του οποίου ο νόμος για τις εκποιήσεις πρέπει να έχει άμεση ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης