Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Πισωγυρίσματα με τον ΦΠΑ - Πρώτα η καθολική εφαρμογή του μέτρου και τώρα η εξαίρεση για τους μικρούς...

ΥΠΟΙΚ: Πισωγυρίσματα με τον ΦΠΑ - Πρώτα η καθολική εφαρμογή του μέτρου και τώρα η εξαίρεση για τους μικρούς...
Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική
Μπρος - πίσω το υπουργείο Οικονομικών με τον ΦΠΑ. Μετά το δόγμα της καθολικής εφαρμογής του μέτρου το 2011 δίνει τώρα την ευκαιρία σε 400.000 μικρομεσαίους να γλιτώσουν από την «δαμόκλειο σπάθα» του φόρου, δηλαδή της χρέωσης του 23% και της ταλαιπωρίας που τη συνοδεύει με τη συχνή υποβολή της δήλωσης.
Τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προβλέπει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τζίρο έως 10.000 ευρώ. Ως ακαθάριστα έσοδα νοούνται όλα τα έσοδα τα οποία λαμβάνονται υπόψη στη φορολογία εισοδήματος».
Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική, και αφορά αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια). Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τον φόρο και, στη συνέχεια, αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει η απαλλαγή να ενταχθούν εκ νέου στο σύστημα του ΦΠΑ. Ως κριτήριο για την υπαγωγή στο μέτρο θα είναι ο τζίρος των τελευταίων ετών.
Με τη νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.
Είχε προηγηθεί σχετική διαπραγμάτευση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη με την Τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα. Η συμφωνία ήταν δεδομένη και η μοναδική «γκρίζα ζώνη» ήταν το όριο του τζίρου μέχρι το οποίο ίσχυε η απαλλαγή.
Στο «παζάρι» αυτό, το οικονομικό επιτελείο ζητούσε να τεθεί χαμηλό όριο στα 10.000 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν θα υπάγεται ένας επιτηδευματίας σε ΦΠΑ. Έτσι απαλλάσσονται 400.000 και πλέον επιτηδευματίες. Αντιθέτως το ΔΝΤ πίεζε να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ σχεδόν 600.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες , ανεβάζοντας το όριο τζίρου στα 20.000-25.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους μικρομεσαίους, μέσω της φοροελάφρυνσης των υπηρεσιών και αγαθών που προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό.
Αν και το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με το δόγμα «ΦΠΑ παντού» που επιβλήθηκε το 2011, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που δεν εφαρμόζει την εξαίρεση από τον ΦΠΑ βάσει του ετησίου τζίρου και αναγκάζει και τις ατομικές επιχειρήσεις να παραμένουν υπόχρεες στον φόρο.
Και αυτό παρά της διαπίστωσης πως το δημόσιο χάνει περισσότερα από όσα εισπράττει από τον ΦΠΑ που του αποδίδουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Περίπου το 42% των φορολογουμένων δηλώνουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ και ο ΦΠΑ που αποδίδουν είναι… αρνητικός! Δηλαδή αντί να πληρώνουν ΦΠΑ, έχουν επιστροφή, ενισχύοντας τις απώλειες στα κρατικά έσοδα.
Με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 207.000 φορολογούμενοι που είχαν ζημιές ή μηδενικό τζίρο, αντί να αποδώσουν 38,1 εκατ. ευρώ ΦΠΑ είχαν επιστροφή ΦΠΑ 150,44 εκατ. ευρώ.
Μόνον από αυτούς, το δημόσιο χάνει 112,3 εκατ. ευρώ το χρόνο και πάνω από 200 εκατ. συνολικά, μαζί με τους 208.570 φορολογούμενους που είχαν τζίρο από 1 ευρώ έως 10.000 ευρώ και ενώ έπρεπε να αποδώσουν ΦΠΑ 235 εκατ. ευρώ τελικά πήραν πίσω 324,26 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το δημόσιο έχασε άλλα 89 εκατ. ευρώ.
Εντωμεταξύ, η απενεργοποίηση του ΑΦΜ θα γίνεται μόνο για τους φοροφυγάδες και όχι για αυτούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις ή για φορολογικές παραβάσεις, όπως διευκρίνισε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Πάντως, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της σχετικής διάταξης.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης