Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναβάλλεται για ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ - Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ - τρόικας και μήνυμα Σαμαρά για μεταρρυθμίσεις

Αναβάλλεται για ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ -  Τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ - τρόικας και μήνυμα Σαμαρά για μεταρρυθμίσεις
Νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα οικόπεδα 4.000 οικισμών
(upd2)Mήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων απέστειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στους υπουργούς της κυβέρνησης, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.
Πρόκειται για ένα από τα συντομότερα υπουργικά συμβούλια που έχουν γίνει ποτέ, αφού η διάρκειά του δεν ξεπέρασε τα 25 λεπτά.
Στο μεταξύ, αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Η αναβολή, την οποία είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε προκειμένου να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. 
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 Αυγούστου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει συσταθεί με πρότασή του και στο οποίο μετέχουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και οι παραγωγικοί φορείς με στόχο την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών που μειώνουν την ανεργία, δημιουργούν νέες και διασφαλίζουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας καθώς προφανώς δεν αρκούν τα μέτρα προσωρινής απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.
Ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι χθες η κυβέρνηση επισημοποίησε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων που είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο με κορμό τον ΟΑΕΔ και αφετηρία τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Τηλεδιάσκεψη Χαρδούβελη - τρόικας για τον ΕΝΦΙΑ
Εν τω μεταξύ τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και την τρόικα, στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών, βρέθηκε το αλαλούμ που επικρατεί με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο συνεργάτης του πρωθυπουργού κύριος Σταύρος Παπασταύρου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, την «φωτιά» που η ίδια έβαλε με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα τρέχει να «σβήσει» η κυβέρνηση, παίρνοντας πίσω τα εκκαθαριστικά με τις εξωφρενικές επιβαρύνσεις σε οικόπεδα, χωράφια και κατοικίες της περιφέρειας, εκδίδοντας καινούργια και σε πιο λογικές τιμές…

Η νέα εκκαθάριση που δρομολογείται θα γίνει με βάση τις αξίες του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013 και αφορά περισσότερους από 4.000 οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε 457 περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων. Σε αυτές ο ΦΑΠ είχε υπολογιστεί με βάση αντικειμενικές τιμές που όρισε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2013.
Έτσι, κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αντί να ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες αντικειμενικές τιμές, επιστρατεύθηκαν τιμές ζώνης όμορων περιοχών, οι οποίες ήταν πολύ υψηλότερες, πολλαπλάσιες από εκείνες που ορίστηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά του ενιαίου να αφήσουν εμβρόντητους τους κατόχους αυτών των οικοπέδων.
Οι καταγγελίες με τα «τερατώδη» λάθη είναι ενδεικτικές και οι περισσότερες έγιναν ακόμη και από στελέχη της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική είναι αυτή του βουλευτής της Ν.Δ Κώστα Μαρκόπουλο, που κατήγγειλε ότι στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης Ευβοίας η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν πέρυσι στις 10.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ φέτος έχει εκτοξευθεί στις 60.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Επίσης, στο Αυλωνάρι Ευβοίας η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν πέρυσι από το υπουργείο Οικονομικών στις 7.000 ευρώ/στρέμμα και φέτος έχει δεκαπλασιαστεί (70.000 ευρώ/στρέμμα)!
Απίστευτη κι όμως αληθινή είναι, εξάλλου, η περίπτωση κατόχου δύο οικοπέδων εντός οικισμού, ο οποίος παρότι δεν πλήρωσε πέρυσι ΦΑΠ, άρα δεν διέθετε ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, βρέθηκε φέτος να οφείλει συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 800.000 ευρώ!
«Μάτι» βγάζει και η περίπτωση ενός φορολογούμενο με νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Δάφνη και με μικρότερο σπίτι στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας, το οποίο όμως η εφορία, παρά την μεγάλη του ηλικία, το έβγαλε ακριβότερη αντικειμενικής αξίας από αυτό της Αθήνας. Με τέτοια περιουσιακή κατάσταση πως είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης να μην την κάνει… λαχείο και με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που βρήκε στην μερίδα του στο Taxisnet!
Τις εξωπραγματικές αυτές αποτιμήσεις γης της εφορίας θα επιχειρήσει τώρα να λειάνει η κυβέρνηση αξιοποιώντας την εισήγηση που είχε κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού για τις 457 περιοχές της χώρας.
Η πρόταση Μαυραγάνη η οποία πιάνει και οικόπεδα τα οποία υπάγονται σε συμπληρωματικό φόρο ( σ.σ με αξία άνω των 300.000 ευρώ), ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα εστία φωτιάς για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί μπορεί ο νέος ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος για τους 4.000 οικισμούς ανά την χώρα, από την άλλη θα είναι «τσιμπημένος» για τις εκτός σχεδίου περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος ο «λογαριασμός» με τα βάρη του ΕΝΦΙΑ να μεταφερθεί από τα χωριά στις μεγαλουπόλεις. Στελέχη πάντως του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εισήγηση Μαυραγάνη θα αφήσει εκτός τα οικόπεδα του «κλεινόν άστυ».
«Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, να διορθωθούν τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί στον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα το κάνουμε», παραδέχτηκε χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο οποίος όμως δεν είπε τίποτα για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης. Δηλαδή αντί για 31 Αυγούστου αυτή να εξοφληθεί 30 Σεπτεμβρίου.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά τις διαστάσεις τις οποίες πήρε το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, έδωσε εντολή στον Γκίκα Χαρδούβελη να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών της γης στα περσινά επίπεδα, όπως αυτές καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013.
Το στοίχημα τώρα για την κυβέρνηση είναι να διορθώσει άμεσα τα τραγελαφικά λάθη του ΕΝΦΙΑ «για να μπορέσει να μαζευτεί η ζημιά που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μεγάλη», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδια στελέχη με γνώση της όλη διαδικασίας. Σε αυτή την βάση δεν πρέπει να λησμονείται ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδόθηκαν δύο μήνες αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν εκδώσει την απόφαση για τις μειώσεις και τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για τους οικονομικά αδύναμους αλλά και για πολύτεκνους και ανάπηρους.
Στο μεταξύ, η παλλαϊκή αποκήρυξη του ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται. Χθες, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά εφαρμογή συντελεστή 0,5 για τα κενά ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία δεν αποφέρουν κανένα έσοδο ή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ενώ το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο και με την εξέγερση από τους υπόλοιπους φορείς.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης