Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναζητείται φόρμουλα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο - Περιορίζεται το ενεργειακό κόστος

Αναζητείται φόρμουλα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο - Περιορίζεται το ενεργειακό κόστος
To συνολικό ποσό που μπαίνει στα κρατικά ταμεία από το φόρο ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ το χρόνο
Το ενεργειακό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί.
Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη χτεσινή σύσκεψη στου Μαξίμου (υπουργοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες).
Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη κινηθεί, αλλά στην πρώτη απόπειρα συνάντησε την κάθετη άρνηση της τρόικας.
Στη δεύτερη κυβερνητική προσπάθεια οι τροϊκανοί έβαλαν νερό στο κρασί τους και δέχθηκαν να συζητήσουν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν έσοδα από άλλες πηγές που θα υποκαταστήσουν εκείνα που πρόκειται να χαθούν για τον προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό που μπαίνει στα κρατικά ταμεία από αυτό το φόρο ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το ζήτημα στη νέα του διάσταση συζήτησαν μετά την αναχώρηση της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου και συμφώνησαν να αναζητήσουν έσοδα από άλλες πηγές ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πράγμα που μετά τη σύσκεψη στου Μαξίμου καθίσταται περισσότερο επιτακτικό.
Πάντως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και ύστερα από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Όμως, το ενεργειακό κόστος και ειδικότερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει μία άλλη παράμετρο.
Πρόκειται για τη γνωστή νεοελληνική γάγγραινα της παρέμβασης των μεσαζόντων που φουσκώνουν τις τιμές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην τιμή της προμήθειας του φυσικού αερίου από τους Ρώσους και στην τιμή πώλησης στις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το ενεργειακό κόστος να φουσκώνει δυσανάλογα και να περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ξένων, αφού το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης