Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Πρώιμη κάθε συζήτηση για νίκη της Ελλάδας - Μακρύς ακόμη ο δρόμος στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων

Financial Times: Πρώιμη κάθε συζήτηση για νίκη της Ελλάδας - Μακρύς ακόμη ο δρόμος στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων
Ο χρόνος, η προσπάθεια και τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Ελλάδα, άλλαξαν τη χώρα προς το καλύτερο;
"Είναι πολύ νωρίς για την Ελλάδα της κρίσης να διακηρύττει νίκη" επισημαίνουν σε νέο τους δημοσίευμα οι Financial Times, παρακολουθώντας στενά κάθε νέα εξέλιξη που αφορά στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η κοινή συνισταμένη, μεταξύ των αναλυτών, είναι η εξής: Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κοιμάται, δεν έχει πεθάνει. Μόλις χθες ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, κινήθηκε στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος: Η κρίση δεν έχει τελειώσει, απλά εμφανίζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης.
Τι συμβαίνει όμως με την ελληνική κρίση; Τα τελευταία 4-5 χρόνια, η Ευρώπη - με τη βοήθεια του ΔΝΤ - έχει επενδύσει τόσο χρόνο, τόση προσπάθεια και τόσα κεφάλαια στην Ελλάδα, όσα δεν επένδυσε ποτέ σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
Ο στόχος είναι η αναμόρφωση μιας χώρας που κυβερνήθηκε τόσο αναποτελεσματικά, μιας χώρας με υπέρογκο δημόσιο χρέος και σοβαρά κρούσματα διαφθοράς, που απείλησε ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.
Υπό το πρίσμα αυτό, εύλογα γεννάται το εξής ερώτημα: Ο χρόνος, η προσπάθεια και τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Ελλάδα, άλλαξαν τη χώρα προς το καλύτερο;
Τα δύο πακέτα διάσωσης που έλαβε από την ΕΕ και το ΔΝΤ η Ελλάδα αποτελούν τα πιο κοστοβόρα διεθνή bailouts που έχει ποτέ λάβει κράτος... Τον Μάιο του 2010 έλαβε 110 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2012 έλαβε ακόμη 172 δισ. ευρώ, με στόχο να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, να σταθεροποιηθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη.
Σε δεύτερη φάση, η Ελλάδα έπρεπε, μέσω πλειάδας μεταρρυθμίσεων, να καταστεί ένα μοντέρνο κράτος με μια μοντέρνα οικονομία.
Αυτή ήταν χωρίς αμφιβολία μια τεράστια πρόκληση για την Ελλάδα.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, σχηματίστηκε η Task Force για την Ελλάδα, μια ομάδα δράσης 60 ειδικών - 30 στις Βρυξέλλες και άλλοι 30 στην Αθήνα - προκειμένου να παράσχει τεχνογνωσία σε κρίσιμους τομείς, όπως η φορολογική διοίκηση, μέτρα κατά της διαφθοράς, μεταρρύθμιση του κλάδου της υγείας.
"Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ νωρίς για την Ελλάδα να κάνει λόγο για νίκη. Όπως λέει και το ΔΝΤ, η μεταρρυθμιστική κόπωση είναι γεγονός και η κυβέρνηση έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αποστολή την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα", καταλήγει το δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης