Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ολοκληρώθηκε πιλοτικό πρόγραμμα πέντε δήμων με την συνεργασία της Ομάδας Δράσης (Task Force)

Ολοκληρώθηκε πιλοτικό πρόγραμμα πέντε δήμων με την συνεργασία της Ομάδας Δράσης (Task Force)
Για τον απολογισμό του προγράμματος συναντήθηκαν, ο επικεφαλής Horst Reichenbach και δήμαρχοι και εκπρόσωποι των πέντε δήμων
O Horst Reichenbach (Ράιχενμπαχ) συναντήθηκε χθες με τους νυν και νεοεκλεγέντες δημάρχους και στελέχη πέντε δήμων της χώρας, που συμμετείχαν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της Ομάδας Δράσης (Task Force), για τον από κοινού απολογισμό του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Πρεσπών, Σκοπέλου, Καρπενησίου και Σπάρτης, συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα, που διήρκησε 8 μήνες και είχε με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας στους τομείς του επιχειρησιακού προγραμματισμού, της απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οργανωτικών δομών της στοχοθεσίας και της οικονομικής διαχείρισης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη βοήθεια τόσο Ελλήνων, όσο και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, ενώ σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στη συνάντηση για την αποτίμηση, κρίθηκε επιτυχημένο.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν στον Reichenbach την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν, ενώ δε δίστασαν και να εκφράσουν την προθυμία τους για τη συνέχιση του εγχειρήματος με στόχο την εφαρμογή των αποτελεσμάτων στη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, οι δήμαρχοι ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο των δήμων και κατ’ αυτό τον τρόπο να διευκολύνει την εφαρμογή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, καθώς συμφώνησαν ότι αυτές είναι απαραίτητες και πρέπει να υλοποιηθούν.
Από την πλευρά του, ο H. Reichenbach δήλωσε ότι πιστεύει και στηρίζει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι οι δήμοι οφείλουν να συμβάλλουν ενεργητικότερα στην αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας.
Για αυτό το λόγο συμβούλευσε τους δημάρχους να κινηθούν ενεργά και δυναμικά προς μια ενδυνάμωση των δήμων, στους οποίους προΐστανται.
Ειδικότερα, τόνισε ότι «οι πέντε πιλοτικοί δήμοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλες εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει πιο αποδοτική η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει και η Πολιτεία να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο τώρα παράγει τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων».
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ξεκινήσει  ένας γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επέκταση του προγράμματος και την εξειδίκευση των περαιτέρω δράσεων, με τελικό στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όπως προβλέπονται στον οδικό χάρτη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης