Οικονομία

Με διαδικασίες «fast track» η υλοποίηση των 600 μνημονιακών εκκρεμοτήτων - Τα 7 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης του Φθινοπώρoυ

Με διαδικασίες «fast track» η υλοποίηση των 600 μνημονιακών εκκρεμοτήτων - Τα 7 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης του Φθινοπώρoυ
Όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί πριν τις 15 Σεπτεμβρίου
Σε ένα οικονομικό ορίζοντα «καθαρό» από τις εκατοντάδες μνημονιακές δεσμεύσεις στοχεύει η κυβέρνηση εν μέσω σεναρίων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Οκτώβριο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γκίκας Χαρδούβελης παίρνοντας «σήμα» από το Μαξίμου έδωσε εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους με το πρόγραμμα προσαρμογής υπουργούς να κλείσουν με «fast track» διαδικασίες τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ και να διευθετηθούν οι 600 μνημονιακές εκκρεμότητες.
Το κείμενο της επιστολής που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στους συναδέλφους του στέκεται ιδιαίτερα στο σημείο ότι οι βασικές από αυτές τις υποχρεώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα από την περασμένη Άνοιξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επισπευτεί η υλοποίησης τους πριν φθάσει η Τρόικα στην Αθήνα για τον 5ο κύκλο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτός θα ξεκινήσει μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τρόικας και εφόσον δεν συμβεί κάτι άλλο σε… πολιτικό πεδίο που θα πάει πίσω τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου.
Έτσι όλες οι μνημονιακές υποχρεώσεις θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί πριν τις 15 Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα προαπαιτούμενα, το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, καθώς αυτά συνδέονται με τη 2η υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ και με τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στις επόμενες 55 ημέρες θα πρέπει να γίνουν πράξη και οι τελευταίες εντολές που έδωσε η τρόικα με το τελευταίο μίνι ταξίδι της στην Ελλάδα.
Οπότε, δηλώνουν τα ίδια στελέχη, δύναται ο φθινοπωρινός έλεγχος να διαρκέσει 20 ημέρες ή το πολύ έναν μήνα. Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, με μια- τουλάχιστον κατ’ αρχήν- συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Αυτοί βέβαια είναι ευσεβείς πόθοι της κυβέρνησης και όχι της τρόικας η οποία όπως είναι ευρέως γνωστό κατά τις διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν… νερώνει το κρασί της αλλά φορτώνει και με παραπάνω μέτρα τα ελληνικά νοικοκυριά…
Τα κυριότερα «καυτά» θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο των φθινοπωρινών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι:
1. Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και του 2016, που υπολογίζονται από την τρόικα στα 2 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως (συνολικά, δηλαδή, 3,7 δισ. ευρώ). Αναπόσπαστο τμήμα της συζήτησης θα αποτελέσει το τελικό σχέδιο για τις «επανορθώσεις» στα ειδικά μισθολόγια μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και για σειρά φορολογικών μέτρων, όπως η αλλαγή του συστήματος ΦΠΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει το πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων, προσβλέποντας στη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016, στη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
2. Κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που σύμφωνα με το ΔΝΤ εντοπίζεται από τον Μάιο του 2015 έως το τέλος του έτους και φθάνει τα 12,6 δισ. ευρώ. Η Αθήνα έχει ήδη προτείνει τρόπους να περιοριστεί η «τρύπα» αυτή, ενώ προσβλέπει και στη συμβολή των νέων ομολογιακών εκδόσεων.
3. Κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών από το 2015 και ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ.
4. Διευθέτηση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
5. Εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον Δημόσιο Τομέα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη κριτήρια αποδοτικότητας των υπαλλήλων.
6. Δρομολόγηση των νέων μεγάλων αλλαγών στο ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνουν ενοποιήσεις ταμείων.
7. Περαιτέρω άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και επανεξέταση των απαιτήσεων της τρόικας για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης