Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης: Φτιάχνουμε τη νέα Ελλάδα - Αρωγός και προπομπός στον μετασχηματισμό της οικονομίας ο επιχειρηματικός κόσμος

Χαρδούβελης: Φτιάχνουμε τη νέα Ελλάδα - Αρωγός και προπομπός στον μετασχηματισμό της οικονομίας ο επιχειρηματικός κόσμος
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος
Να βάλει πλάτη ζήτησε από τον επιχειρηματικό κόσμο ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να βάλει πλάτη, γιατί η Ελλάδα αλλάζει. Πολλά πράγματα έχουν γίνει και πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Σίγουρα οι άνθρωποι που σκέφτονται μπροστά - και συνήθως οι επιχειρηματίες σκέφτονται μπροστά εξ ανάγκης για να επιζήσουν οι εταιρείες τους - πρέπει να είναι προπομπός αυτής της προσπάθειας.
"Με τη στροφή της οικονομίας θα έχουμε όφελος γιατί οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ υψηλότερες. Όταν ο επενδυτής βλέπει ότι η Ελλάδα πάει καλά, δε βλέπει κάθοδο", τόνισε ο κ. Χαρδούβελης για να προσθέσει πως "τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει σιγά-σιγά να τις κάνουμε δικές μας γιατί το δικό μας κράτος φτιάχνουμε".
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αν συνεχίσουμε, θα φτιάξουμε τελικά μια ανταγωνιστική χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος. Να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές.
"Το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο προϋπολογισμός και το πλεόνασμα - το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα - δεν είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι ότι το πετύχαμε, το ξεχάσαμε, για να πάμε να κάνουμε κάτι άλλο, πρόσθεσε για να τονίσει πως "Είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις".
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική.
Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση το θέμα των «κόκκινων» δανείων, διότι θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα. "Ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με τη βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις.  Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές", εξήγησε.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη εκεί που θα πρέπει "να επιμείνουμε το επόμενο διάστημα είναι η προσήλωση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας. Όπως γνωρίζετε, οι ξένες επενδύσεις ήταν σχεδόν μηδαμινές ακόμα και την εποχή των παχέων αγελάδων. Φταίει ίσως ότι δε θέλαμε τους ξένους, φταίει ότι δεν υπήρχε διαφάνεια, τώρα είναι μια ευκαιρία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με την προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών και με τις ιδιωτικοποιήσεις.  Το να πουλάς περιουσιακά στοιχεία, δεν σημαίνει ότι ο ξένος έρχεται απλώς για ν’ αγοράσει κάτι και να μείνει. Επενδύοντας θα θέλει να μεγαλώσει και την επιχείρησή του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό, είναι κάτι που διέτρεχε τις συζητήσεις των οικονομολόγων για πάρα πολλά χρόνια. Τώρα νομίζω έχουμε μπει σε μια διαδικασία που μπορούμε να το πετύχουμε".  
Θέλουμε, συνέχισε ο υπουργός, ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις. Χρειάζεται μεγάλη απλοποίηση. Εγώ έχω πει ότι το κράτος τα τελευταία 3-4 χρόνια έπρεπε να βρει έσοδα και έκανε απότομες κινήσεις. Αλλά δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά, έπρεπε να βρει τα έσοδα. Πρέπει να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα - το οποίο ζητάνε και οι επενδυτές ξέρετε - ώστε μια εταιρεία να ξέρει τη φορολογία της στα επόμενα 5-10 χρόνια για να κάνει τον προγραμματισμό της.
Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν. Δεν μπορούμε δηλαδή, αν τελειώσουμε το Δεκέμβριο με τα μνημόνια να ξαναπάμε στα παλιά, ανέφερε.
Πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί τις μεταρρυθμίσεις εύκολα κανείς τις παίρνει πίσω. Για παράδειγμα καταργούμε όλους τους φόρους υπέρ τρίτων. Είναι πολύ εύκολο κάθε υπουργός ανά μέρα να βάζει έναν καινούργιο φόρο υπέρ τρίτων αν το θέλει. Δεν είναι όμως αυτή σωστή λειτουργία της οικονομίας.
Τις μεταρρυθμίσεις ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί, να τις κάνει δικές του, να καταλάβει ότι τον ωφελούν και τότε και το πολιτικό σύστημα θα συμμορφωθεί με αυτό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι δική μας υπόθεση, εμείς φτιάχνουμε το κράτος μας, εμείς θέλουμε να βάλουμε τάξη, δεν είναι πρόβλημα κανενός άλλου παρά μόνο δικό μας.
Αυτό το «ράβε-ξήλωνε» του παρελθόντος, πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι μόνο το φορολογικό σύστημα, είναι οι διάφορες πολιτικές για τα φάρμακα, για το χωροταξικό, για οτιδήποτε. Νομίζω ότι η κρίση έχει ωριμάσει τους Έλληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο «πατερούλης» που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο «κακός πατέρας» που δεν σου κάνει αυτό που θες.
Οι πολίτες κατάλαβαν ότι αυτά που δίνει το κράτος προέρχονται από την τσέπη του καθενός, ότι κάποιος φορολογείται γι' αυτά. Και το κατάλαβαν με τον πιο σκληρό τρόπο, γιατί ξαφνικά κλήθηκαν να φορολογηθούν -και ίσως άδικα πολλές φορές- αλλά κλήθηκαν.
Με κάνει αισιόδοξο το γεγονός ότι και στην Ευρώπη ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης. Ακόμα και οι χώρες που δεν έχουν μνημόνιο. Τις δυο φορές που πήγα σε Eurogroup και σε Ecofin, το σημείο συζήτησης ήταν οι μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδεχθεί όχι μόνο τα κεντροδεξιά κόμματα, αλλά και η ευρωπαϊκή  Κεντροαριστερά.
Το έξυπνο χρήμα λοιπόν έρχεται, πρόσθεσε. Σ’ αυτή την περίοδο που είναι μια περίοδος δυσκολιών, νομίζω η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να έχει ένα όραμα για επέκταση, για μεγέθυνση και μια νέα ψυχολογία συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο. Αυτοί είναι που θα φέρουν το χρήμα το οποίο έχουμε ανάγκη και πρέπει λίγο να ξεφύγουμε από την έννοια ότι η επιχείρηση είναι μια οικογενειακή υπόθεση και είναι μόνο δική μας.
Αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς τις αποφάσεις του σήμερα και όχι αύριο. Αυτό σημαίνει επένδυση, αυτό σημαίνει και επιχειρηματικότητα. Είτε αυτό αφορά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, είτε αφορά την ενίσχυση, τη στελέχωση της επιχείρησης και του εργατικού της δυναμικού, είτε αφορά αναζήτηση επενδυτών και συνεργασιών.
"Φτιάχνουμε τώρα τη νέα Ελλάδα.  Πιστεύω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα αποδειχθεί αρωγός και ίσως προπομπός στο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Έχω πολλές ελπίδες...", κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης