Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ικανοποίηση για την ελληνική οικονομία εξέφρασε στον Σαμαρά η Merkel - Χαρδούβελης: Η Ελλάδα προχωρά

Ικανοποίηση για την ελληνική οικονομία εξέφρασε στον Σαμαρά η Merkel - Χαρδούβελης: Η Ελλάδα προχωρά
Merkel και Σαμαράς συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών της Ε.Ε.
(upd10)Την ικανοποίησή της για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξέφρασε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών της Ε.Ε.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, με τη συζήτηση να μονοπωλείται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Η συζήτηση, διάρκειας 40 λεπτών, επικεντρώθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στους νεο-διαμορφωθέντες πολιτικούς συσχετισμούς εντός της Ε.Ε.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξήρε στην Angela Merkel την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η συνάντηση επήλθε λίγα λεπτά, μετά την ανακοίνωση της τρόικα σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων στην Αθήνα.
Παρών στη διμερή συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος διαμήνυσε πως «η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και προχωρά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Angela Merkel έμεινε πλήρως ικανοποιημένη από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Όσον αφορά την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, η οποία ξεκίνησε στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της αντικατάστασης του H.V. Rompuy (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και της C. Ashton (Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής) αλλά και οι εξελίξεις σε Ουκρανία πρωτευόντως και Γάζα δευτερευόντως.
Προσερχόμενη στις Βρυξέλλες, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία. «Η συνεισφορά της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία της ανατολικής Ουκρανίας κρίνεται ανεπαρκής» διαμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα προεδρεύσει ο J.C. Juncker.

Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30 Αυγούστου για τη στελέχωση της Κομισιόν, της προεδρίας της ΕΕ και του Eurogroup
Χωρίς συμφωνία επί της στελέχωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ορισμού των προσώπων που θα λάβουν τις προεδρίες τις ΕΕ και του Eurogroup ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε νέα σύνοδο κορυφής που ήδη συγκάλεσε για τις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.
Ο Rompuy ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών της ΕΕ θα πρέπει ως το τέλος του Ιουλίου να ενημερώσουν τον πρόεδρο της επιτροπής, Jean Claude Juncker για τα πρόσωπα που θα ορίσουν στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στις 30 Αυγούστου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που απαιτούνται για την κάλυψη όλων των σημαντικών θέσεων στην ΕΕ.

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την Ουκρανία
Όσον αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, οι «28» της ΕΕ – και στον απόηχο των νέων σκληρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ – αποφάσισαν να προχωρήσουν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ρωσικών και ουκρανικών επιχειρήσεων που στηρίζουν τους αυτονομιστές στην Ουκρανία προκειμένου να εντείνουν τις πιέσεις τους στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν το «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς φορείς νέων δημόσιων έργων στη Ρωσία καθώς και το «πάγωμα» γενικότερα των σχεδίων επενδυτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, πλην όσων αφορούν κοινωνικά ζητήματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης