Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στοπ στις φοροελαφρύνσεις και στην έκτακτη εισφορά από την Τρόικα - Σκληρό «πρέσινγκ» ενόψει της διαπραγμάτευσης του Φθινοπώρου

Στοπ στις φοροελαφρύνσεις και στην έκτακτη εισφορά από την Τρόικα - Σκληρό «πρέσινγκ» ενόψει της διαπραγμάτευσης του Φθινοπώρου
Οι δανειστές ζήτησαν παράταση της έκτακτης εισφοράς
Δείγματα της σκληρής γραμμής που είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Φθινοπώρου, έδωσαν με το «καλημέρα» οι δανειστές.
Στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη έβαλαν στο τραπέζι προς συζήτηση τουλάχιστον 15 θέματα, από το σύνολο των περίπου 600 δράσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο και πριν τις «εξετάσεις» του Φθινοπώρου.
Η τρόικα έθεσε ευθέως θέμα παράτασης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον για το 2015, ενώ… έκοψε το βήχα της κυβέρνησης περί φοροελαφρύνσεων, ζήτημα κορυφαίο στην προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης.
Το δημοσιονομικό κενό που αναμένεται να προκαλέσει η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για την αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους δανειστές, γι' αυτό και έθεσαν από τώρα το θέμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία αποφέρει στο Δημόσιο περίπου 1,4 δισ. ευρώ ετησίως.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον υπουργό για να θέσει το θέμα των φοροελαφρύνσεων.
Αντιθέτως. Κατέστησαν σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπισθεί το μείζον θέμα της φοροδιαφυγής, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για φοροελαφρύνσεις.
«Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι», ήταν το σχόλιο αξιωματούχου του υπουργείου μετά τη συνάντηση.
Όπως ανέφερε ο ίδιος οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για τα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα, την έξοδο στις αγορές αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν.
«Τα πολύ δύσκολα τα έχουμε περάσει» ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου και τόνισε ότι η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και διεύρυνση της «γκάμας» των θεμάτων που είναι σκόπιμο να ανοίξουν «πριν τελειώσουν τα χρήματα του δανείου» γιατί υπάρχει άγχος «αν οι Έλληνες μετά θα κάνουν αυτά που πρέπει».
Η ελληνική πλευρά θέλησε να καθησυχάσει τους «φόβους» των επικεφαλής της τρόικας, λέγοντας ότι το πρώτο ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και η επιτάχυνση για την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων δράσεων.
«Αξιοπιστία αποκτάς μόνο όταν φτιάχνεις και όχι όταν ζητάς», ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Οι «εξετάσεις» θα ολοκληρωθούν την επόμενη Πέμπτη, ενώ ο Πολ Τόμσεν καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα.
Για σήμερα έχουν προγραμματισθεί στο υπουργείο Οικονομικών συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης ενώ αύριο θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά η «ατζέντα» με τα ανοικτά ζητήματα αφορά:
* Τη βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
* Τις αλλαγές στη λήψη αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις
* Την αναθεώρηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
* Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ακόμη μονάδα.
* Την κατάργηση των υπολοίπων κοινωνικών πόρων που κατευθύνονται προς τα ταμεία.
* Τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (ουσιαστικά ουδείς θα βγαίνει στη σύνταξη πριν τα 62)
* Την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
* Την κατάργηση των «παγωμένων» σήμερα μισθολογικών τριετίων.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης