Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φρένο» στις φοροελαφρύνσεις έβαλε η τρόικα, με το «καλημέρα» - Έθεσε θέμα επέκτασης της εισφοράς αλληλεγγύης

«Φρένο» στις φοροελαφρύνσεις έβαλε η τρόικα, με το «καλημέρα» - Έθεσε θέμα επέκτασης της εισφοράς αλληλεγγύης
Αυστηρές οι διαθέσεις των δανειστών ήδη από την πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο
(upd2)«Φρένο» για φοροελαφρύνσεις έβαλε η τρόικα, η οποία με το «καλημέρα» της συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο έθεσε θέμα επέκτασης της έκτασης εισφοράς τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει κλίμα για σταδιακή εξάλειψη των έκτακτων φορολογιών….
Οι δανειστές έδειξαν τις αυστηρές τους διαθέσεις ήδη από την πρώτη συνάντησή τους με τον Γκ. Χαρδούβελη.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Στ. Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε φιλική διάθεση, καθώς η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μέχρι στιγμής εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Ο ίδιος παράγοντας διαβεβαίωσε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να υλοποιήσει τις ήδη συμφωνημένες δράσεις, με στόχο να αποκτά ολοένα και περισσότερη αξιοπιστία.
"Τα πολύ δύσκολα τα εχουμε περάσει", δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως η τρόικα θεώρησε μεγάλη επιτυχία τη νέα έξοδο στις αγορές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα δεν τέθηκε κανένα ζήτημα για την αγορά εργασίας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα για μια εβδομάδα (αποχωρούν την επόμενη Πέμπτη), ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, P. Thomsen καταφτάνει αύριο Παρασκευή στην Αθήνα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Τρίτο μνημονιακό δάνειο για να μη διαταραχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα «σέρβιρε», χθες, η ευρωπαϊκή τρόικα στην κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και το… τυράκι αυτής της «φάκας».
Η απελευθέρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, κάτι που σημαίνει ότι θα περιοριστεί αισθητά το δικαίωμα συμμετοχής, είναι μεταξύ άλλων στη «λίστα» με τα νέα μέτρα που θα έρθουν από το φθινόπωρο για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά.
Το στίγμα της νέας «συνταγής» έδωσε ο Ρίσι Γκογιάλ, ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον «σκληρό άνδρα» του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και εκπροσώπησε το Ταμείο στο χθεσινό συνέδριο του Economist.
Μία μέρα προτού ξεκινήσει και επίσημα ο πέμπτος κύκλος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο κ. Γκογιάλ έστειλε σήμα στην κυβέρνηση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - έναν τομέα στον οποίο η Αθήνα δεν έχει παρουσιάσει δείγματα προόδου.
«Συμφωνήσαμε να αποφύγουμε επώδυνα μέτρα, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, «κεραυνοβολώντας» την κυβέρνηση.
Πηγαίνοντας την κουβέντα στα σημεία που το ΔΝΤ θέλει να «φωτίσει» περισσότερο, ο Ρίσι Γκογιάλ υπενθύμισε στην ελληνική πλευρά τις δεσμεύσεις που εκκρεμούν στο εργασιακό μέτωπο για τις οποίες το Ταμείο αφιέρωσε ξεχωριστό κεφάλαιο στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος χτύπησε «καμπανάκι» και για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». Σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη.
Στην ίδια «γραμμή» για το ελληνικό πρόγραμμα είχε κινηθεί νωρίτερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Δείχνοντας να είναι συνεννοημένοι με τον Γκογιάλ, είπε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και όσο το κάνει τόσο η Ευρώπη θα τη στηρίζει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν η Αθήνα χρειαστεί και άλλα κεφάλαια ή κάποιας άλλης μορφής βοήθεια, η Ευρώπη έχει δεσμευτεί ότι θα την παράσχει, μέχρι η Ελλάδα να βγει πλήρως στις αγορές», ενώ υποστήριξε ότι το μέγεθος των κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και τα stress tests.
«Η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 140 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (EFSF) μέσα σε περίπου 3,5 χρόνια, με πολύ χαμηλό κόστος, γεγονός που αποδεικνύει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι μόνο για το 2013 το όφελος για τον ελληνικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε σε 8,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ. Τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τον EFSF είναι μακράς ωρίμανσης, με κατά μέσο όρο τα 32 χρόνια, γεγονός που σημαίνει «ότι η Ευρώπη είναι σταθερός και μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδας» δήλωσε ο κύριος Ρέγκλινγκ μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι ο EFSF έχει ενισχύσει πολύ σημαντικά την Ελλάδα, καθώς ένα ποσοστό πάνω από 60% της χρηματοδότησης που έχει προσφέρει σε χώρες της Ε.Ε. έχει προορισμό τη χώρα μας.
«Περίπου 3.000 ευρώ τον χρόνο είναι το όφελος για κάθε νοικοκυριό από τα δάνεια του EFSF, αντί να δανείζεται η χώρα από την αγορά. Είναι απίστευτο νούμερο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους» και θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος με την τρόικα το φθινόπωρο.
Και ενώ ο κ. Ρέγκλινγκ άνοιξε την πόρτα σε ένα τρίτο δάνειο για τη χώρα, άρα και σε ένα τρίτο μνημόνιο, ο Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίστηκε από το βήμα του Economist να την «κλείνει», προαναγγέλλοντας ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

Η «καραμέλα» των φορολεφρύνσεων
Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω την ομιλία του, μίλησε για σταδιακή εξάλειψη των έκτακτων φορολογιών του Μνημονίου, μια «καραμέλα» με την οποία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα παίζει η κυβέρνηση…
Ειδικά για τη φορολογική πολιτική, είπε πως αυτή επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης.
Υποστήριξε δε πως στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει:
*να ενισχυθεί ο φορολογικός μηχανισμός,
*να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο,
*να εξορθολογιστούν οι ποινές,
*να εισαχθούν συστήματα πρόληψης και όχι καταστολής,
*να καθιερωθούν συστήματα επιβράβευσης των φορολογούμενων
*να βελτιωθεί η στοχοθεσία στην είσπραξη των φόρων.
Ιδέες και προτάσεις γνωστές στους φορολογούμενους, όπως αυτή για τη διασύνδεση της φορολογικής διοίκησης με τις ταμειακές μηχανές, οι οποίες έχουν ακουστεί στο παρελθόν και από άλλα κυβερνητικά χείλη.

Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, 07:08

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης