Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατά του ΤΑΙΠΕΔ στρέφονται οι δήμοι για την παραχώρηση των εκτάσεων - Μπαράζ προσφυγών στη δικαιοσύνη

Κατά του ΤΑΙΠΕΔ στρέφονται οι δήμοι για την παραχώρηση των εκτάσεων - Μπαράζ προσφυγών στη δικαιοσύνη
Στον «χορό» των αντιδράσεων προστέθηκε χθες ο δήμος Ιεράπετρας
Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της χώρας αντιδρούν για την παραχώρηση εκτάσεων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και προσφεύγουν ή ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ήδη διάφοροι δήμοι της χώρας έχουν κινηθεί νομικά και ζητούν να ακυρωθούν, ως αντισυνταγματικές και παράνομες, οι σχετικές αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με τις οποίες αποφασίστηκε δημόσια περιουσία να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, για αξιοποίηση.
Στον «χορό» των αντιδράσεων προστέθηκε από χτες και ο Δήμος Ιεράπετρας, ο οποίος σε επιστολή του προς την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να πουληθεί και να αξιοποιηθεί τμήμα του παλιού αιγιαλού της Μεγάλης Παραλίας της Ιεράπετρας, από το ΤΑΙΠΕΔ.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, αφού επισημαίνει τα θέματα παρανομίας που υπάρχουν στην προσπάθεια πώλησης δύο ακινήτων, επαναφέρει το αίτημα του Δήμου, το οποίο έχει γνωστοποιήσει και στο παρελθόν στο ΤΑΙΠΕΔ, να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της έκτασης και ότι προσφέρεται έναντι μικρού μισθώματος, να αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία των εγκαταστάσεων που προβλέπονται για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Στην επιστολή του ο κ. Αναστασάκης, κλείνοντας, επισημαίνει πως ο Δήμος επιφυλάσσεται να ασκήσει τα δικαιώματά του, αν δεν αλλάξει η απόφαση.
"Ο Δήμος Ιεράπετρας έχει γνωστοποιήσει στο ΤΑΙΠΕΔ τη θέληση της τοπικής κοινωνίας να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της έκτασης και ότι προσφέρεται, έναντι μικρού μισθώματος, να αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία των ως άνω εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επισκεπτών, χωρίς να έχετε ικανοποιήσει το αίτημά μας. Σας καλούμε να διορθώσετε τα παραπάνω σημεία πληροφόρησης για τα ακίνητα στην ανάρτηση της ιστοσελίδας σας, επιφυλασσόμενοι παντός δικαιώματός μας".
Την πρόθεση του να προσφύγει κατά του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε προ ημερών και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, για να διεκδικήσει τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προσφυγικές κατοικίες αποτελούν περιουσία του Δήμου και δεν έπρεπε να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το κτηριακό συγκρότημα μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Εκτός από τα προσφυγικά, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν άλλα 167 ακίνητα του Δημοσίου.
Αναλυτικά στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει οι εξής δήμοι:
- Ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης που ζητάει να ακυρωθεί η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του «Κάμπινγκ Επανομής», έκταση 3.210.155 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) μαζί με όλες του τις εγκαταστάσεις.
- Ο Δήμος Θάσου ζητάει, από τους συμβούλους Επικρατείας, να ακυρωθεί η μεταβίβαση στο Ταμείο του λιμένα Θάσου, έκτασης 15.709 τ.μ., της έκτασης Χρυσή Αμμουδιά (181.641 τ.μ.) και έκταση 253.278 τ.μ. στη θέση «Βάλτα» της Σκάλας Ραχωνίου, του Δήμου Θάσου. Στην τελευταία αυτή έκταση υπάρχουν βαλτώδεις αγροί και χερσολίβαδο.
- Ο Δήμος Γορτυνίας Αρκαδίας ζητεί την ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ του «Ξενία Βυτίνας» έκτασης 37.534 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Καμπέα». Από τα 37.534 τ.μ. τα 14.450 τ.μ. είναι δημόσια δασική έκταση, όπως αναφέρει, ο εν λόγω Δήμος.
- Ο Δήμος Ιστίας-Αιδηψού στρέφεται κατά της μεταβίβασης στο επίμαχο Ταμείο των εγκαταστάσεων των υδροθεραπευτηρίων του ΕΟΤ, που λειτουργούν 21 υδροθεραπευτήρια. Μάλιστα, τα 5 από αυτά έχουν δικές τους πηγές, ενώ τα υπόλοιπα 16 υδροδοτούνται, από πηγές του ΕΟΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης