Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο -10 ο δείκτης NGBI 500

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο -10 ο δείκτης NGBI 500
Αρνητική η επίδραση των πρόσθετων φόρων που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες
Επιδείνωση καταγράφηκε τον Ιούνιο στο επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ο οποίος διαμορφώθηκε στο -10 από -9 τον Μάιο και έναντι +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -18 τον Ιούνιο του 2013.
Ο δείκτης σημειωτέον καταρτίζεται από την εταιρεία ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.
Αρνητικά όσον αφορά την επίδοση του Ιουνίου επιδρούν στην ψυχολογία των επαγγελματιών και επιχειρηματιών η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και οι πρόσθετοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.
Αντιθέτως, όπως επισημαίνεται, αποφεύχθηκε μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη λόγω της θετικής εκτίμησης που έχουν οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις για την κατάστασή τους το επόμενο εξάμηνο, ίσως και λόγω των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί από τις προβλέψεις για την πορεία της θερινής τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 19% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι 24% τον Μάιο του 2014, το 37% δηλώνει ότι η κατάστασή του είναι ικανοποιητική, ενώ αυξήθηκε στο 44%, από 36% τον Μάιο το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι είναι κακή.
Όσον αφορά το επόμενο εξάμηνο, το 21% εκτιμά ότι η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη έναντι 20% το Μάιο, στασιμότητα προβλέπει το 56% (από 54% τον Μάιο) και επιδείνωση το 23% έναντι 26% τον προηγούμενο μήνα.
Σχετικά με την απασχόληση, το 5% δηλώνει ότι θα προβεί σε προσλήψεις έναντι 6% το Μάιο του 2013, ενώ η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 8% από 6% τον Μάιο. Το 87%, έναντι 88% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.
Στην ερώτηση για τις πωλήσεις των επιχειρήσεών τους, το 12% δήλωσε πως τον Ιούνιο κατέγραφε αύξηση τζίρου (έναντι 14% το Μάιο), πτώση πωλήσεων ανέφερε το 37% (40% το Μάιο 2014) και στασιμότητα το 51%, έναντι 46% τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης